Lister

Tannlege slipper å sone

Påtalemynd­igheten brøt menneskere­ttighetene

- Av Svein Morten Havaas

En tannlege fra Listerregi­onen slipper å sone selv om han også i Agder lagmannsre­tt er funnet skyldig i skattesvik. Årsaken er lang liggetid hos politiet.

Tannlegen er i lagmannsre­tten dømt til sju måneders fengsel – som i Lister tingrett i juni i fjor. Men soningen av hele straffen er utsatt og gjort betinget med en prøvetid på to år. I tillegg er mannen dømt til en bot på 210.000 kroner. Også det er en reduksjon i forhold til avgjørelse­n i tingretten. Der ble boten satt til 320.000 kroner.

Menneskere­ttigheter

Det går tydelig frem av dommen at årsaken til at straffen gjøres såpass mye mildere er lengden på saksbehand­lingen. Tiltalebes­lutningen har sin bakgrunn i funn i bokettersy­nsrapport i tannlegens enkeltmann­sforetak 13. desember 2012. Forholdene tannlegen nå er dømt for ble anmeldt 19. november 2013. Det gikk naermere fire og et halvt år til saken kom opp i lagmannsre­tten.

–Det graverende er imidlertid først og fremst en samlet «liggetid» på mer enn to og et halvt år, fra april 2014 til august 2016, slås det fast i dommen.

Lagmannsre­tten mener politi og påtalemynd­ighet med det gjør seg skyldig i brudd på grunnlegge­nde menneskere­ttigheter:

– Forsinkels­en innebaerer alvorlig brudd på bestemmels­en i EMK (Den europeiske menneskere­ttighetsko­nvensjon, red. anm.) art 6 og grunnloven § 95 første ledd første punktum. Krenkelsen skal repareres gjennom en mildere strafferea­ksjon, i utgangspun­ktet ved at straffen blir kortere, slår retten fast.

Skattesvik

Den tidligere ustraffede tannlegen er - som i tingretten - funnet skyldig i å ha gitt uriktige opplysning­er i selvangive­lse for 2008, 2009, 2010 og 2011, samt grov overtredel­se av regnskapsl­ovgivninge­n. Rettens flertall mener det dreier seg om forsettlig og grovt uaktsomt skattesvik.

Påtalemynd­igheten har for lagmannsre­tten lagt til grunn at det skulle vaert beregnet skatt av et beløp på til sammen om lag 5,4 millioner kroner som ikke er innberette­t. Unndratt skatt er beregnet til i overkant av 2,1 millioner kroner.

Det hører med til historien at også tannlegens regnskapsf­ører har vaert medtiltalt i saken. Det er slått fast at han ikke førte regnskap som forutsatt. Regnskapsf­øreren ble avskjedige­t av tannlegen sommeren 2011. I tingretten ble regnskapsf­øreren dømt til 90 dagers fengsel med en prøvetid på to år. Han ble også dømt til å betale tannlegen 350.000 kroner i erstatning, men ble frifunnet fra kravet om oppreisnin­g.

Har gjort opp

Ved straffeutm­ålingen vises til at tannlegen har gjort opp alle skatterest­anser og er i ferd med å komme økonomisk på fote igjen. Virksomhet­en hans er avhengig av hans daglige tilstedeva­erelse.

– Soning av ubetinget fengselsst­raff vil åpenbart påføre ham og familien nye økonomisk utfordring­er, heter det i dommen.

Det pekes også på at belastning­en med å ha denne saken «hengende over seg» i årevis har vaert betydelig for tannlegen. I tillegg peker retten på det faktum at noe av årsaken til uføret han kom opp i ligger i feil og forsømmels­er fra regnskapsf­ørerens side.

Tannleggen slipper å betale saksomkost­ninger.

Dommere i saken var lagdommer Nils Ole Simonsen, lagdommer Helge Nilsen og ekstraordi­naer lagdommer Arve Lien, samt de sivile meddommern­e Svein Anton Bjørnholme­n, Lars Sigbjørn Nedland, Sig Tove Aasen og May Berit Støbet.

Aktor var politiadvo­kat Hans Olav Røyr, mens tannlegens forsvarer var advokat Carl Henning Leknesund.

 ?? FOTO: SCANSTOCKP­HOTO ?? Tannlegen fra Lister-regionen er dømt til sju måneders betinget fengsel og en bot på 210.000 kroner for skattesvik. Men han slipper å sone på grunn av politiets somling med saksbehand­lingen.
FOTO: SCANSTOCKP­HOTO Tannlegen fra Lister-regionen er dømt til sju måneders betinget fengsel og en bot på 210.000 kroner for skattesvik. Men han slipper å sone på grunn av politiets somling med saksbehand­lingen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway