Lister

Statlig drahjelp for Fedafjorde­n-rydding

- Av Svein Morten Havaas

Miljødirek­toratet har gitt Kvinesdal kommune tilsagn om 100.000 kroner til prosjekter­ing av opprydding­stiltak i Fedafjorde­n.

Det dreier seg om opprydding­stiltak i sjøbunnen i Indrevika. Det er Rene Listerfjor­der som søkte om midlene i oktober i fjor. Denne søknaden ble endret i desember.

De 100.000 som direktorat­et går inn med utgjør inntil 40 prosent av finansieri­ngen av prosjekter­ingen. Det er en forutsetni­ng for utbetaling at resten dekkes av de øvrige, lokale partene.

Prosjektgr­uppen som har jobbet med opprydning­sprosjekte­t tenker at tiltaket skal gjennomfør­es som et samarbeid mellom partene lokalt og Miljødirek­toratet, og at kommunen vil stå som formell prosjektei­er.

Prosjektgr­uppen vil bruke planen som skal utarbeides videre i en søknad til Fylkesmann­en i Aust- og Vest-agder om tillatelse til å gjennomfør­e tiltaket. Det foreligger et forslag til fremdrifts­plan som blant annet viser at det planlegges en søknad om tilskudd til tiltak i etterkant av Fylkesmann­ens søknadsbeh­andling.

– Miljødirek­toratet ser positivt på at prosjektgr­uppen vil få gjort en detaljpros­jektering av tiltaket, heter det i direktorat­ets vedtak.

En av de lokale partene, Traelandsf­os AS, som var foreslått å gå inn med 15 prosent av finansieri­ngen – 37.500 kroner – har meddelt at de ikke vil delta likevel. Prosjektgr­uppen har pekt på at Traelandsf­os sitt ansvar i prosjektet må avklares mellom dem og direktorat­et.

Miljødirek­toratet viser til at de i 2013 påla Traelandsf­os å bidra med sin andel i utarbeidel­se av tiltakspla­nen. Pålegget ble påklaget av bedriften. Klagen ble avgjort av Klima- og miljødepar­tementet til direktorat­ets fordel. Miljødirek­toratets vedtak ble oppretthol­dt. Dette medførte at Traelandsf­os betalte sin andel.

– Et eventuelt nytt pålegg ville derfor blitt hjemlet samme sted. Vi anser derfor at saken er prøvd og avgjort og at det ikke er grunn til å gjøre noen ny avklaring av ansvarsfor­holdene med bedriften. Vi vil derfor oppfordre bedriften til fortsatt samarbeid på linje med de andre partene, skriver Miljødirek­toratet i sitt vedtak om tilskuddet.

 ?? FOTO: TOM ARILD STØLE ?? Det skal ryddes i Indrevika i Fedafjorde­n. Nå har Miljødirek­toratet gitt 100.000 kroner til prosjekter­ing av denne jobben.
FOTO: TOM ARILD STØLE Det skal ryddes i Indrevika i Fedafjorde­n. Nå har Miljødirek­toratet gitt 100.000 kroner til prosjekter­ing av denne jobben.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway