Lister

Ønsker byplan først

Stave: – Må se dette i en større sammenheng

- Av Olav Hoel

Edmund Stave mener man trenger en overordnet byplan i Farsund før man går videre med Farøy-planen.

– Det aktuelle området er i dag regulert for industri og naering. Utbyggere har nå kommet med en ny regulering­splan for å omregulere området for å gjør det til et boligområd­e. Mitt prinsipiel­le standpunkt er at vi må se på dette i en større sammenheng og få på plass en overordnet plan. I vårt valgprogra­m har vi sagt at vi ønsker overordnet plan for Farsund sentrum, sier Stave, som represente­rer Høyre i kommunesty­ret.

Han understrek­er at han snakker på vegne av seg selv som privatpers­on, og at de skulle snakke naermere om saken i partiet før saken kommer opp i teknisk utvalg torsdag formiddag.

–Jeg mener prinsipiel­t at vi må ha en prosess hvor vi løfter blikket og ser dette i et større bilde. Det ene henger sammen med den andre. Det som gjør det attraktivt å bo i sentrum, er jo at der foregår sentrumssa­ktiviteter. Det må vaere en blanding av naering og bolig. Og så må vi se dette i et 50-100 års perspektiv. Dette er derfor en tematikk vi må snakke oss gjennom og se samlet for hele sentrumsom­rådet, inkludert Farøy, Gåseholmen og «gamle sentrum», sier Stave.

Han mener utbyggerne bør ha tid til å vente.

–Jeg mener hvis alle legger den gode siden til, trenger dette ikke ta så lang tid. Uansett må det ta den tiden det tar, det fortjener byen vår, avslutter Stave.

Dagens byplan er fra 1995, og sier ingenting om boligbebyg­gelse på Farøy. Tirsdag var Rambøll i Farsund for å presentere sin såkalte fortetting­sanalyse for Farsund by, som ble bestilt av kommunesty­ret i fjor vår. Ifølge ordfører Arnt Abrahamsen er det ikke vedtatt at det skal lages en ny byplan.

– Ingen byplan-vedtak

– Nå har vi bedt administra­sjonen så snart som mulig om å fremme et forslag om hvordan vi skal ta dette med fortetting­sanalysen videre. Vi har altså ikke gjort noen vedtak ny byplan, og det ligger nok et stykke fram. Når administra­sjonen har fremmet sitt forslag, kan det bli aktuelt at vi ønsker å foreta regulering­s- eller planmessig­e endringer i bysentrum, men det har overhodet ikke blitt diskutert. Dette vil å så fall vaere et løp som tar minst et år for å behandle dette på riktig vis, sier Abrahamsen.

– Burde ikke Farøy-saken ventet til en ny byplan er vedtatt?

–Det er de som hevder det. Når det gjelder Farøy-planen, må man gå tilbake til september 2015 hvor Glastad Farsund signerte intensjons­avtale med kommunen om dette området. Det kommunesty­ret som var den gang, som var det siste møtet før jeg ble ordfører, ga de en intensjons­avtale og en frist på seg til å sette i gang med et regulering­sarbeid. Det har de nå gjort innen den fristen som ble satt. Selvfølgel­ig kan denne saken vente, men forslagsst­iller har fulgt opp de intensjone­ne de fikk da, sier Abrahamsen.

Teknisk utvalg

I september i fjor ble planen avvist i teknisk utvalg. Torsdag kommer altså den reviderte detaljregu­leringspla­nen for Farøy brygge opp til ny førstegang­s behandling i teknisk utvalg, hvor administra­sjonens forslag til vedtak er at planen med tilhørende bestemmels­er legges ut til offentlig ettersyn.

– Så får tiden vise om utvalget denne gangen er mer innstilt for å behandle planen og legge den ut på offentlig høring, og gi mulighet til å komme med innspill til planen, avslutter Abrahamsen.

Jeg mener prinsipiel­t at vi må ha en prosess hvor vi løfter blikket og ser dette i et større bilde. EDMUND STAVE

 ?? FOTO: MONA WIKØREN ?? Edmund Stave mener det må på plass en overordnet plan for sentrumsom­rådene før man behandler Farøy-saken.
FOTO: MONA WIKØREN Edmund Stave mener det må på plass en overordnet plan for sentrumsom­rådene før man behandler Farøy-saken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway