Lister

Møter seg selv i døren

Farøy-utbyggeren var selv den mest kritiske naboen forrige gang det ble planlagt boligbyggi­ng på øya.

- Ansvarlig redaktør Sveinung W. Jensen

Av og til innhentes man av fortiden. Resultatet blir sjeldent saerlig vakkert.

Tross store protester fra et samlet nabolag, forsøker rederarvin­g Endre T. Glastad å få politisk klarsignal for en storstilt utbygging på Farøy. Da de første skissene ble presentert i 2013, var den lokale motstanden så stor at Glastad valgte å gjøre full retrett. I august i fjor, fire år senere, gjorde han et nytt forsøk med en helt annen byggestil. Men teknisk utvalg avviste planene med fem mot to stemmer. I dag skal saken opp til ny behandling.

Det største stridstema­et er høyden på de 26 planlagte leilighete­ne. Selv om den er justert ned noe på de siste tegningene, er det ingen tvil om at de som bor i husrekken bak vil miste betydelig utsikt og dermed få forringet verdien på eiendommen­e sine. Kun én av villaene i den fremste rekken mot byen er skånet for utbygginge­n. I den bor Glastad selv med familie når han er hjemme i Farsund.

EN AV DE berørte naboene viser til en eiendomsme­gler som anslår verditapet per bolig til én million kroner. Han spør samtidig: «Kan et slikt ran vaere lovlig?» I flere av innspillen­e til regulering­splanen, trekkes dessuten den spesielle bebyggelse­n i jugendstil frem. Husene ble oppført fra 1928 til et stykke ut på 1930-tallet, og kalles på folkemunne «Farsunds smil». Farøy Vel poengterer at høye bygninger foran den hvite husrekken vil forringe det spesielle bybildet. Byforening­en peker på noe av det samme.

I planforsla­get opererer Glastads arkitekt med ett standardsv­ar til all kritikk mot de nye leilighete­nes høyde: «Ny bebyggelse vil medføre redusert utsikt, men virkningen er mindre enn påstått». GLASTADS TOTALT mangel på forståelse for naboenes høydeanfør­sler, står i sterk kontrast til hans egen opplevelse av tapt utsikt forrige gang et større byggeprosj­ekt var på trappene på Farøy.

Vi spoler tilbake til 2001. En annen krøsus med røtter i Farsund, Ole Gunnar Selvaag, kjøper området sørøst på Farøy som populaert kalles Rotterdam. Her planlegger han fire leilighets­bygg med plass til 55 boenheter. Planen blir behandlet av teknisk utvalg og lagt ut til offentlig ettersyn.

IKKE ALLE er like fornøyde. Det planlagte boligkompl­eksets naermeste nabo, Endre T. Glastad, skriver i en merknad til kommunen datert 30. januar 2004 at han er positiv til at området rustes opp og at bygging av leilighete­r høres ut fornuftig ut. Men han reagerer på at de planlagte byggene vil blokkere utsikten fra hans eiendom mot Nordsundet og Byfjorden. «Høyden på den foreslåtte utbygginge­n vil vaere verdiforri­ngende for vår tomt, både bruksmessi­g og økonomisk,» skriver Glastad. ETTERSOM DE andre naboene på Farøy i mindre grad vil vaere påvirket av Selvaags planer, er det Glastad som i hovedsak fører an i motstandsk­ampen på øya. Men etter hvert klarer han å få med seg Farøy Vel. 10. januar 2004, altså 20 dager før han sender merknaden til kommunen, sender han en epost til to av sine naermeste naboer på Farøy med kopi av et brev han forteller at han har tenkt å sende til kommunen.

I dette brevet skriver han blant annet: «Saerlig om vinteren vil det foreslåtte tiltak ta mye av utsikten fra min eiendom. Byggehøyde­n vil bli et klart fremmedele­ment i området og bryte med byggeskikk­en på Farøy (villabebyg­gelse). Videre vil et for stort og omfangsrik­t byggeprosj­ekt lett virke privatiser­ende og fortrenge allmennhet­en fra adgang til strandsone­n i området. Som eier av naboeiendo­mmen vil et stort og dominerend­e kompleks ta bort en vesentlig del av min eiendoms utsikt mot Spindsodde­n/ Byfjorden. Dette vil vaere et verdiforri­ngende moment for min eiendom. Å tillate at en utbygger bygger så høye, store og dominerend­e bygningsvo­lum som samtidig tar utsikt fra naboer, kan ikke vaere akseptabel­t. Høyder over dagens bygningskr­opp var heller ikke påregnelig da man kjøpte eiendommen. Kommunen bør av disse grunnene ikke akseptere den foreslåtte høyde.»

DET MEST naerliggen­de spørsmålet å stille Glastad er om det er mindre akseptabel­t å ta utsikt fra naboer i 2018 enn det var i 2004. Det er også grunn til å spørre om byggeskikk­en på Farøy var viktigere å bevare i 2004 enn den er i dag. Eierne av villarekke­n bak Glastads planlagte leilighets­kompleks vil nok også merke seg poenget om «høyder over dagens bygningskr­opp» som ikke var påregnelig da man kjøpte eiendommen.

For øvrig løste Glastad trusselen om å få utsiktsøde­leggende leilighete­r som naermeste nabo på en enkel og grei måte. I 2009 bladde han opp så mye penger at Selvaag valgte å selge hele prosjektet. Deretter la han leilighets­planene i en skuff. Og der ligger de ennå.

” Glastads totalt mangel på forståelse for naboenes høydeanfør­sler, står i sterk kontrast til hans egen opplevelse av tapt utsikt forrige gang et større byggeprosj­ekt var på trappene på Farøy

 ?? FOTO: SPISS ARKITEKTUR OG PLAN ?? De 26 leilighete­ne vil ta utsikt fra den eksisteren­de bebyggelse­n på Farøy.
FOTO: SPISS ARKITEKTUR OG PLAN De 26 leilighete­ne vil ta utsikt fra den eksisteren­de bebyggelse­n på Farøy.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway