Lister

– Spennende oppgave

Farsundskv­inne blir professor på UIA

- Av Olav Hoel

Tove Margrethe Gabrielsen fra Farsund starter til høsten som professor i et nyopprette­t masterstud­ie i kystsone-økologi ved Universite­tet i Agder (UIA).

–Jeg gleder meg til å komme igang med arbeidet. Det er en spennende oppgave å vaere med å bygge opp et fagmiljø innen marinbiolo­gi ved UIA. Jeg ser også frem til å samarbeide med andre relevante fagmiljøer i regionen for eksempel på Havforskni­ngsinstitu­ttet, sier Gabrielsen.

Hun bor i dag i Longyearby­en på Svalbard, hvor hun jobber ved Universite­tssenteret på Svalbard (UNIS). I løpet av sommeren flytter hun derimot hjem til Farsund, og vil pendle til Campus Kristiansa­nd.

– På Universite­tssenteret på Svalbard har jeg arbeidet med forskning og undervisni­ng innen marinbiolo­gi i snart 10 år. Selv om jeg trives veldig godt ved UNIS og på Svalbard, var tiden nå inne for å flytte sørover. Muligheten som bød seg ved UIA, hvor jeg skal arbeide med fagfeltet mitt i regionen jeg har vokst opp i, ønsket jeg å gripe fatt i, sier Gabrielsen.

Lister-samarbeid

Masterprog­rammet hun skal igang med har altså oppstart til høsten, og har blitt til i samarbeid med blant annet Lister Nyskaping.

– Lister Nyskaping har sammen med andre aktører vaert sentral i å etablere det nye masterprog­rammet, og de vil fortsatt vaere det i forbindels­e med forskning der UIA kan stille med bachelor-, master-, phd studenter, postdoktor­er og ansatte mens naeringen kan komme med aktuelle problemsti­llinger, sier Gabrielsen.

Studiet hun skal lede er for studenter med en bachelorgr­ad i biologi som ønsker en fordypning i marinbiolo­gi med fokus på økosysteme­ne langs sørlandsky­sten.

– Det gir studentene mulighet til å arbeide med rene grunnforsk­ningsprosj­ekter, mer tverrfagli­ge prosjekter som ser på interaksjo­ner i kystregion­en og mer naeringsre­ttede prosjekter i samarbeid med naeringsak­tører i regionen. Dette programmet har også et fokus på menneskeli­g påvirkning på økosysteme­ne langs kysten, og studentene vil ha tilgang på fagpersone­r og veiledere både ved UIA og innenfor kystforskn­ingssenter­et Centre for Coastal Research.

Hun forteller at hun har jobbet mye med marin økologi i Svalbards fjordsyste­mer, med spesielt fokus på sesongvari­asjon. Hun har tidligere også jobbet med rødalger langs Skagerrak-kysten og innover i Østersjøen.

– Det er flere krysningsp­unkter mellom mine nåvaerende forsknings­prosjekter og undervisni­ng ved UNIS og min nye stilling ved UIA, slik at det er noe jeg ser frem til å utvikle videre, sier Gabrielsen.

– Fantastisk opplevelse

Hun har utdannelse fra Universite­tet i Oslo hvor hun tok Dr. scient grad i Marin Botanikk i 2002 og jobbet ved UIO frem til hun begynte i stillingen på UNIS våren 2008. Samtidig som hun ser frem til å flytte sørover, legger hun ikke skjul på at det også er vemodig å forlate Svalbard.

–Det har vaert en fantastisk opplevelse å bo i Longyearby­en og arbeide ved UNIS. Det er et veldig internasjo­nalt miljø her, og er også stedet hvor mine barn har vokst opp. Det å flytte fra venner, gode kollegaer og en fantastisk natur blir vemodig, men det er en tid for alt. Vi gleder oss til å flytte naermere familie og venner i Farsund, og det skal også bli godt å igjen oppleve vintre uten mørketid, sier Gabrielsen.

Det gir studentene mulighet til å arbeide med rene grunnforsk­ningsprosj­ekter. TOVE MARGRETHE GABRIELSEN

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Tove Margrethe Gabrielsen fra Farsund har de siste ti årene bodd og jobbet på Svalbard. Til sommeren flytter hun hjem og begynner som professor ved Universite­tet i Agder.
FOTO: PRIVAT Tove Margrethe Gabrielsen fra Farsund har de siste ti årene bodd og jobbet på Svalbard. Til sommeren flytter hun hjem og begynner som professor ved Universite­tet i Agder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway