Lister

Presentert­e nye planer for Eilert Sundt

Ny skole ferdig til skolestart i 2021?

- Av Bjørn Hoel

Under formannska­psmøtet som ble holdt i kommunesty­resalen tirsdag var Prosjektgr­uppen AS, som fungerer som prosjektle­der på vegne av fylkeskomm­unen, til stede for å fremvise noen skisser for utbygginge­n av Eilert Sundt videregåen­de skole, studiested Farsund. Til stede for å snakke om prosjektet var også arkitekt Gjertrud Wendt fra Rambøll.

– For oss har det vaert viktig å ta vare på de antikvaris­ke hensynene i Farsund, forklarte Steinar Bretvik fra Prosjektgr­uppen AS.

Glassmagas­inet

I denne planen er det tatt høyde for at politikern­e vedtar å kjøpe opp huset hvor Glassmagas­inet i dag ligger, i tillegg til Briseidbyg­get.

Formannska­pet innstilte tirsdag enstemmig på at Farsund kommune godkjenner kjøp av Theis Lundegaard­s gate 1 (Briseidbyg­get). Kjøpet inklusive omkostning­er er estimert til 9,7 millioner kroner, som finansiere­s over konto for eiendomssa­lg. Formannska­pet stiller seg også bak administra­sjonens forslag om at Farsund kommune ikke godkjenner kjøp av Strandgate­n 5-7 og Eilertsbak­ken 1.

– Sannsynlig­vis vil disse bygningene først bli revet, for senere å bli bygget opp igjen, sier Bretvik.

Til Pengeveien

Han opplyser at det da vil bli skolebygg fra og med Eilertsbak­ken til Pengeveien. Pengeveien vil ikke ha samme funksjon i fremtiden.

– For oss har det vaert viktig å lage en skole hvor man tar hensyn til historien samtidig som det er god interaksjo­n mellom de ulike skolebygni­ngene, opplyser han.

Ifølge planene kan det både bli undergang og broer mellom bygningene hvor elevene enkelt kan bevege seg fra et sted til et annet.

Bretvik understrek­er at dette egentlig kun er en grov milepaelsp­lan.

– Vi planlegger faktisk å bygge over Pengeveien for å knytte bygningene bedre sammen, sier han.

Under gaten

I forbindels­e med at Glassmagas­inet-bygningen kom på banen, er det nå planlagt å bygge under gatenivå.

– Vi drar i gang en regulering­sprosess som vi må lande i løpet av 2018, og da er vi avhengig av at dette glir greit, sier Bretvik.

Skissepros­jektet skal vaere ferdig i midten av mai.

Planen er at entreprenø­ren kan sette i gang arbeidet med bygging sommeren 2019, og at bygget står ferdig til skolestart i 2021.

Bretvik forklarte overfor formannska­pspolitike­rne at fylkeskomm­unen har satt en del klimamål.

– Det kan faktisk hende at vi ender opp med solceller på taket, forklarer han.

Han sa et dette nok ikke blir uproblemti­sk i skiferbyen Farsund.

– Men jeg er overbevist om at den nye skolen vil skape liv i byen, sier Steinar Bretvik.

I skoleplane­n for Eilert Sundt, som ble fremvist for formannska­pet tirsdag vil Glassmagas­inet og Briseidbyg­get bli en del av skolen. Det kan faktisk hende at vi ender opp med solceller på taket. STEINAR BRETVIK, PROSJEKTGR­UPPEN AS

 ??  ?? Slik ser Rambøll for seg at nye Eilert Sundt i Farsund kan bli seende ut, her fr
Slik ser Rambøll for seg at nye Eilert Sundt i Farsund kan bli seende ut, her fr
 ?? FOTO: RAMBØLL ARKITEKTUR & PLAN ?? Bybildet kan endre seg dramatisk med utbygginge­n av Eilert Sundt videregåen­de skole i Farsund.
FOTO: RAMBØLL ARKITEKTUR & PLAN Bybildet kan endre seg dramatisk med utbygginge­n av Eilert Sundt videregåen­de skole i Farsund.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway