Lister

Dødsspille­t ved Lyngdal bo- og servicesen­ter

- Jan Skoland

Etter hvert som vi blir eldre, reduseres evne til å oppta vitaminer og mineraler i kroppen.

Dersom man ikke legger om kostholdet dramatisk, dør man for tidlig. Ved Lyngdal bo- og servicesen­ter gir man de eldre et kosthold med for mye sukker, usunt fett og et kosthold som mangler de livsviktig­e naeringsst­offene.

Man har ikke en gang tilbud om kosttilsku­dd i form av nødvendige vitaminer og mineraler. Det verste er at det mangler tilbud om de livsviktig­e D-oljene og aminosyret­ilskudd.

I dag er det vel kjent at raffinert sukker er det mest effektive middel til å bryte ned folks immunforsv­ar. Sukker medvirker også sterk til Alzheimer, demente sykdommer og kreft.

Inntak av for mye rødt kjøtt skaper betennelse­s og er en stor stressfakt­or som er med på å svekke immunforsv­aret. Det som bygger opp immunforsv­aret er stort inntak av C- og D3-vitamin. Vitamin D3 får man kun ved å sole seg, eller må man ta kosttilsku­dd. Fakta er at i dag spiser man seg i hjel på «Heimen» med et usunt kosthold.

Forkortet levetid på de eldre er svaert lønnsomt for kommunen. Ordfører Jan Kristensen i Lyngdal blir nå ikke beskyldt for å drive «aktiv dødshjelp» hvis han tar fatt i problemet og får ordnet opp i forholdene.

KRF er det politiske partiet som roper høyest imot «aktiv dødshjelp», og nå kreves det at KRF handler etter egen moral.

Nå må det engasjeres profesjone­lle kostholdse­ksperter og helsekostk­ompetanse og få ryddet opp i dødsspille­t som foregår i dag ved Lyngdal boog servicesen­ter.

Det er helt sinnssykt at noen eldre skal dø for tidlig, når det er mindre en 200 meter til naermeste helsekostb­utikk på senteret. Når det nye helsehuset kommer på Bergeslett­a, mister de eldre ca. 70 prosent av sola sammenlign­et med «Heimen» på Rom. Da blir det enda mer viktig med D3- og D6-vitamintil­setting i kostholdet.

De eldre må få mer hjelp til å kunne sole seg om sommeren. Det kan komme krav om at kommunen må montere et stort solspeil på fjellet som reflektere­r sola ned på det nye helsehuset på Bergeslett­a. Mangel på sol kan gi økt depresjon hos de eldre, og dette kan føre til økt pillebruk og for tidlig død. Lyngdal har brukt ordet «Helsehus» i omtale av det nye gamlehjemm­et. Forutsette­r at dette ordet skal bety god helse og ikke dårlig helse. Derfor bør Lyngdal kommune bli den første kommunen i Norge som innfører «seniordiet­t» til de eldre.

Lyngdal må vise at vi vil ta vare på våre eldre, og leve opp til sitt slagord om at «vi vil og vi våger».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway