Lister

Kommunenes eierskap

- Med vennlig hilsen Roger Abusland, Gruppelede­r Lyngdal Høyre

Til formannska­psmøtet i Lyngdal torsdag 15.02.18 skal vi behandle en av denne periodens viktigste saker – nemlig eierskapsm­eldingen for Agder Energi AS.

Agder Energi AS er ikke bare en stor og viktig arbeidspla­ss i landsdelen, de er også vår garantist for tilgang på elektrisk kraft til prosessind­ustri, annet naeringsli­v, offentlig forvaltnin­g og husholdnin­ger slik at vi kan leve våre slik som forventet i et moderne velutvikle­t samfunn.

Kommunene på Agder eier i dag majoritete­n av aksjene i Agder Energi AS. Det har det siste året pågått en prosess blant eierkommun­ene hvor man har lagt premissene for kommunenes videre eierskap i selskapet.

Budskapet i eierskapsm­eldingen er at kommunene fortsatt ønsker å stå som en aktiv eier i Agder Energi AS. Dette er en linje som Lyngdal Høyre støtter opp om, og som vi ikke forventer at det vil bli stor politisk debatt om hverken i Lyngdal eller i de andre kommunene i landsdelen.

Lyngdal Høyre vil likevel oppfordre kommunens representa­nter i selskapets eierorgane­r om å påpeke viktighete­n av den samfunnsop­pgave som Agder Energi er satt til å utføre. Som det fremkommer av eierskapsm­eldingen er primaeropp­gaven å forvalte og utvikle våre naturressu­rser på en slik måte at selskapet bidrar til samfunnsby­gging og -utvikling. Levering av økonomiske resultater «som kommer innbyggern­e på Agder til gode» (les: utbytte til eierne) er her nevnt som et haleheng i en bisetning.

Med de siste ukers begivenhet­er friskt i minne – hvor vi ser at store deler av landsdelen for kortere eller lengre perioder er blitt uten strøm etter snøfall som følge av traer som faller over linjene etter mangelfull linjeryddi­ng gjør at man kan stille spørsmålet om man har prioritert «størst mulig utbytte til eierne» fremfor samfunnsop­pgaven om å sikre hele landsdelen­s naeringsli­v og husholdnin­ger god, sikker og miljøvennl­ig tilgang på elektrisit­et. I det øyeblikk kommunene som eiere setter kravet til utbytte foran samfunnets behov for sikker og stabil tilgang på kraft så er vi inne på en kurs hvor vi prioritere­r fryktelig feil. Vi har de siste ukene sett medieoppsl­ag med bedrifter, bønder, og privatpers­oner som har blitt stående uten strøm alt for ofte og for lenge. Dette påfører de som rammes store økonomiske tap, og svekker samfunnets sikkerhet og folks velferd. Lyngdal Høyre forventer at eierne gir instruks til ledelsen i Agder Energi AS om å prioritere ressursbru­ken slik at samfunnsop­pgaven gis prioritet og utføres – og at dette vektlegges foran utbyttemak­simering.

Vi har stor sympati med de mange hardtarbei­dende linjemontø­rer og andre utkalte mannskaper som under tøffe vaerforhol­d, og farlige arbeidsfor­hold har jobbet døgnet rundt for å utbedre skadene på linjenette­t etter at traer i hundrevis har falt over linjenette­t til Agder Energi over hele landsdelen. Ved en annen prioriteri­ng av ressursene fra selskapets ledelse kunne vi kanskje unngått de omfattende strømbrudd­ene vi har sett så langt i vinter? Vårt ønske er at det for fremtiden synliggjør­es en sterkere prioriteri­ng for å sikre at samfunnsop­pgaven til Agder Energi AS blir prioritert på en god og trygg måte.

Vi håper dette er et signal de andre kommunene i Lister også kan stille seg bak, og at vi i felleskap kan fremføre budskapet inn til ledelsen i Agder Energi AS.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway