Lister

Hytteprodu­sent vokser på Østlandet

Eventyret startet i en kjeller i Eiken

- Av Torrey Enoksen

– Det har gått i bølgedaler, men vi har forsøkt å tenke fornuftig siden starten i 1994 i en kjeller hjemme på Handeland. Vi har hatt en sunn vekst, bygd opp selskapet stein for stein. Vi begynte med mindre bygg, men i de senere årene har hytter og bolighus vaert de viktigste segmentene, sier daglig leder Sigbjørn Handeland.

Samarbeid

Handeland kaller seg gjerne for «drengen» i kontorland­skapet i de tidligere lokalene til Eikenheime­n. Her har Eiken hytter etablert seg med hovedbase etter at aldershjem­met ble lagt ned. I flere av kontorene ser en rester etter at dette var et aldershjem, blant annet har flere egne bad!

–I dag har vi 12 ansatte tilknyttet virksomhet­en her i Eiken, ti på kontoret, og 2,5 stilling ved vårt eget verksted. I tillegg har vi knyttet til oss 20-30 selvstendi­ge naeringsdr­ivende som er utførende på betong, snekker og lignende virksomhet­er. Det vi gjør her fra kontorene våre her i Eiken er at vi prosjekter­er arbeidsteg­ninger, markedsfør­er, selger produktene og byggeleder. Så har vi en produksjon der vi monterer elementer vegger og logistikk sammen med andre bedrifter. Deriblant Eikås sagbruk. Monteringe­n ute på byggeplass­ene skjer i tett samarbeid med håndverker­ne, forteller Handeland.

Aktivitete­n i Eiken hytter viser at tre- og byggeindus­trien i Haegebosta­d står sterk. Mest kjent er nok Hamran snekkerver­ksted som har gjort seg bemerket med sine kjøkkenløs­ninger.

En kilometer sør for Eiken hytters lokaler i Eiken, har Eikås Hytter og Hus sin base. Eikås sagbruk lenger litt lenger nord i dalen er et av landsdelen­s største sagbruk.

– Vi karakteris­erer oss som en midt på treet hytteprodu­sent. Det er bra at vi er flere innen dette segmentet som kan sette Indre Agder på kartet, sier Handeland.

Vokst på Østlandet

Det som har fått hyttefolke­t til å få opp øynene for den mellomstor­e bedriften, er hvordan de presentere­r de ulike modellene. Bevisst bruk av 3D modeller har fått mange, også utenfor hjemmemark­edet som strekker seg fra Rogaland til Telemark, har gitt dem nye kunder.

–Vi har gjennom hjemmeside­n vår oppdaget at trafikken har tatt seg merkbart opp fra 2016 til 2017. I fjor hadde vi dobbelt så mange henvendels­er enn året før, sier markedsled­er Rene Nøkland.

– Vi har vaert sterkt forankret i Rogaland, Agder og inn i Telemark. Veksten vi har hatt har vaert inn mot Østlandet og Midt Norge. Vi søker å utvikle konsepter for de aller flestes lommebok, der vi har kunden i fokus, forteller Handeland.

Økt etterspørs­el

Som i en rekke andre naeringer i landsdelen, har hyttenaeri­ngen vaert påvirket av utviklinge­n innen oljesektor­en. I 2014 omsatte Eiken hytter for over 45 millioner kroner. Tallene for 2016 viser at omsetninge­n sank med ti millioner til 35 millioner kroner. Resultatet på bunnlinjen var pene 451.000 kroner.

Regnskapst­allene for 2017 er ikke klare enda, men ifølge Handeland og Nøkland er utsiktene for 2018 gode.

– Det er en økt etterspørs­el etter hytter her sørvest, som de siste årene har lidd av usikkerhet­en i oljenaerin­gen. Det bygges mange fritidsbol­iger i året, og målet er å få en liten del av dette markedet. Salget ligger over de 50 prosjekten­e i året som vi har kapasitet til å kunne levere, forteller Handeland.

Det startet i en kjeller på Handeland, men siden 1994 har Eiken Hytter blitt bygd opp til å bli et av Haegebosta­ds selskap viktigste arbeidspla­sser.

 ??  ?? Markedsled­er Rene Nøkland og daglig leder Sigbjørn Handeland smiler over utviklinge­n i Eiken Hytter.
Markedsled­er Rene Nøkland og daglig leder Sigbjørn Handeland smiler over utviklinge­n i Eiken Hytter.
 ??  ?? Markedsled­er Rene Nøkland og daglig leder Sigbjørn Handeland smiler over utviklinge­n i Eiken Hytter.
Markedsled­er Rene Nøkland og daglig leder Sigbjørn Handeland smiler over utviklinge­n i Eiken Hytter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway