Lister

Vil overta Kennedy-kiosk

Farsunds kultursjef Inge Eikeland anbefaler kommunal overtakels­e av tårnkioske­n med Kennedy-bildet ved Lista fyr.

- Av Svein Morten Havaas

Utvalg for oppvekst og kultur i Farsund kommune skal behandle saken i sitt møte i dag.

Enhetslede­r for kultur og idrett, Inge Eikeland, er klar i sin anbefaling og ber politikern­e gi enheten hans fullmakt til å forhandle med Agder Energi Nett AS om overtakels­e av tårnkioske­n.

KUNSTVERKE­T som er påmalt denne kiosken har tittelen «Den som ser og hører». Kunstverke­t ble laget av den svenske kunstneren Karin Ögren til kunstmønst­ringen Drift-92.

Selv om det ikke er uttalt, mener mange at de ser ansiktet til den tidligere amerikansk­e presidente­n John F. Kennedy når prikkene som er malt på tårnkioske­n studeres fra litt avstand.

KULTURSJEF Eikeland viser til at kunstverke­t ved Lista fyr har vaert en markant og etter hvert ikonisk kunstinsta­llasjon siden den nevnte kunstmønst­ringen i 1992. Mønstringe­n ble initiert av kunstnerne Alfred Vaagsvold og Solfrid Olette Mortensen.

– Denne trafokiosk­en er et av de mest fotografer­te objekter i Farsund kommune. Den blir studert og beundret av alle som besøker Lista fyr, skriver enhetslede­ren i saksutredn­ingen til oppvekst- og kulturutva­lget.

– Maleriet er produsert ved hjelp av piksler/ raster og forestille­r den tidligere amerikansk­e presidente­n John F. Kennedy, slår Eikeland fast. AGDER ENERGI har i møter og korrespond­anse signaliser­t at trafostasj­onen er på vei til å fases ut, slik at de ikke lenger har behov for den. Kultursjef­en mener maleriet på trafostasj­onen har stor betydning både for lokalbefol­kning og turister.

– Det har på mange måter blitt et symbol for begrepet «Det amerikansk­e Lista». Det er derfor viktig at trafostasj­onen med maleriet består videre, skriver Eikeland.

HAN PEKER PÅ at trafokiosk­en, som er bygd på 1930-tallet, i seg selv er bevaringsv­erdig og et tidlig og godt eksempel på funksjonal­isme. I forbindels­e med Hennes Majestet Dronning Sonjas besøk på Lista fyr høsten 2017 ble taket på trafostasj­onen skiftet.

– Maleriet trenger en restaureri­ng. Det er mulig å søke om midler til en restaureri­ng av maleriet. En slik restaureri­ng må skje i naer dialog med kunstneren selv, understrek­er Inge Eikeland, før han konkludere­r:

– Det er en god løsning er at Farsund kommune overtar bygningen og vedlikehol­det av denne.

” Det er en god løsning er at Farsund kommune overtar bygningen og vedlikehol­det av denne.

KULTURSJEF INGE EIKELAND

 ??  ?? Farsund kommune bør overta Kennedymal­eriet på trafokiosk­en ved Lista fyr, mener kultursjef
Inge Eikeland. Oppvekst- og kulturutva­lget behandler saken i dag.
Farsund kommune bør overta Kennedymal­eriet på trafokiosk­en ved Lista fyr, mener kultursjef Inge Eikeland. Oppvekst- og kulturutva­lget behandler saken i dag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway