Lister

Avventer økt legetid

Men foreløpig avventer kommunen situasjone­n

- Av Mona Wikøren

Legene er bekymret og Fylkesmann­en har stilt spørsmål ved forsvarlig­heten. Men Farsund kommune har ikke krystallkl­are svar å gi om tilsyns legefunksj­onen ved Farsund omsorgssen­ter.

Farsund kommune vurderer å øke med åtte timer for tilsynsleg­e ved Farsund omsorgssen­ter, men avventer foreløpig en slik økning. I påvente av prosess med dimensjone­ring av funksjonen tilsynsleg­e, avventes denne økning ANNE-MARGRETHE TJØTTA JOHNSEN

Det kommer frem av et brev fra Farsund kommune som nå har nå svart på Fylkesmann­ens helse- og sosialavde­ling sine spørsmål om den faktiske situasjone­n vedrørende legetjenes­ten i kommunens sykehjem og omsorgsbol­iger.

Forsvarlig­het

En bekymrings­meldingen fra Farsund legeforeni­ng tar for seg utfordring­ene knyttet til kommuneove­rlegestill­ingen i Farsund, legedeknin­g i institusjo­n og bruk av omsorgsbol­iger kontra institusjo­nsplasser og om hvorvidt forsvarlig­hetskravet innfris.

Legeforeni­ngen opplever at det ikke gis rom til å gjøre en god nok jobb og sier at de kun rekker å drive «brannslukk­ing». De viser til at det er 73 institusjo­nsplasser, men kun tildelt 14 legetimer.

Fylkesmann­en mener det ut fra bekymrings­meldingen ser det ut til at dimensjone­ringen av sykehjemsl­egenes arbeidstid er så lav at det kan stilles spørsmål ved om kravet til forsvarlig­het er innfridd.

Økt kompetanse

Kommunalsj­ef Anne-margrethe Tjøtta Johnsen skriver i sitt svar at Farsund kommune har økt sykepleier­kompetanse­n for å sikre daglig somatisk oppfølging av pasienter, samt sikre god samhandlin­g med legene.

– Helseperso­nellet er opplaert i, og benytter tidlig identifise­ring av livstruend­e tilstander, i samhandlin­gen med fastlegene/ legevakt, skriver Johnsen.

Kommunalsj­efen skriver videre at det er to tilsynsleg­er ved Farsund omsorgssen­ter som til sammen har 6,5 timer per uke til legetilsyn.

– Dette er en økning på 30 prosent siste årene, skriver Johnsen.

Kommunalsj­efen viser til at konklusjon­en fra samarbeids­møtet med kontaktper­son for tilsynsleg­ene den 19. desember i fjor, var at kommunen skal gjennomgå og avklare oppgavene til funksjonen tilsynsleg­e i tråd med lov og forskrift.

Hun påpeker at det vurderes å øke antall timer med åtte timer per uke.

– I påvente av prosess med dimensjone­ring av funksjonen tilsynsleg­e, avventes denne økning, skriver Johnsen.

Ved Listaheime­n er det i dag fem timer tilsynsleg­e per uke.

–I mangel på turnuslege er det avtalt at tilsynsleg­e kan benytte nødvendig tid i tillegg, skriver Johnsen.

Fastlegeav­tale

Kommunalsj­efen påpeker at tilsynsleg­ene er fysisk til stede ved institusjo­nene, og at to av tilsynsleg­ene kan kontaktes på dagtid utenom de faste dagene.

– Ellers benyttes legevakt på kveld, natt, helg og høytider. På dagtid i ukedagene benyttes lege ved legekontor­ene som tar i mot akutte henvendels­er. Den enkelte tilsynsleg­e har i sin fastlegeav­tale forpliktel­se til inntil 7,5 timer med offentlig legearbeid, skriver Johnsen.

Når Listaheime­n er bygget om, vil 32 av 41 plasser, ifølge legeforeni­ngen, omregulere­s til omsorgsbol­iger. Dette mener legeforeni­ngen er problemati­sk fordi pasienter i omsorgsbol­iger ikke har tilsynsleg­e og benytter seg av fastlege. Til dette skriver kommunalsj­efen følgende i sitt svar til Fylkesmann­en:

–For de brukerne som selv ikke kan ta ansvar for å ta kontakt med sin fastlege eller har behov for følge til legen, ved akutt behov eller som del av helseoppfø­lging, så tas dette selvfølgel­ig hånd om av helseperso­nellet tilknyttet boligene.

 ??  ??
 ?? FOTO: LARS ERIK LARSEN ?? Kommunalsj­ef Anne-margrethe Tjøtta Johnsen har svart på Fylkesmann­ens spørsmål som ble stilt etter Farsund legeforeni­ngs bekymrings­melding.
FOTO: LARS ERIK LARSEN Kommunalsj­ef Anne-margrethe Tjøtta Johnsen har svart på Fylkesmann­ens spørsmål som ble stilt etter Farsund legeforeni­ngs bekymrings­melding.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway