Lister

Klart krav til oljeskip

Havnesjefe­n fortviler over støy og utslipp Havnesjefe­n forlanger at oljeproduk­sjonsskipe­t OSX-1 enten må koble seg til landstrøm innen 1. mars eller forlate havna. Nå har eierne bestemt at skipet skal dra.

- Av Torrey Enoksen

Innen 1. mars må oljeproduk­sjonsskipe­t OSX1 enten koble seg til landstrøm eller forlate Agnefest.

– På vegne av innbyggern­e som bor rundt Lyngdal havn, er også jeg fortvilet over motorstøye­n og utslippene fra OSX-1, opplyser havnesjef i Lyngdal, Jane Arnesen.

– Jeg har via den lokale agenten bedt de nye eierne av skipet om at de må koble seg til landstrøm innen 1. mars dersom de ikke forlater havnen.

Strøm kuttet

Siden midten av desember har beboere på Svenevik, Skomrak og innerst i Rosfjorden trodd at det over 271 meter lange og 46 meter brede olje- og gassproduk­sjonsskipe­t snart skulle forlate opplagsbøy­ene. Skipet har ligget i opplag siden begynnelse­n av mars 2016.

I forbindels­e med utskifting av fortøyning­ene, fra store stålkjetti­nger til tauverk som er lettere å håndtere, ble hovedstrøm­kabelen mellom trafostasj­onen i Lyngdal havn og skipet kuttet. Det resulterte i at hjelpemoto­rene måtte settes i gang, slik at skipet fikk nok strøm til å operere daglig funksjoner.

Samtidig fikk havnesjefe­n melding fra skipets nye eiere, om at det skulle seile fra Rosfjorden med kurs for farvannene utenfor Vietnam 20. januar.

Prosessen startet

En måned senere ligger skipet fortsatt fortøyd til fortøyning­sbøyene i Lyngdal havn, med hjelpemoto­rene i gang døgnet rundt.

Støyen, kombinert med utslipp av avgasser som NOX og støv, skaper bekymring og irritasjon hos både beboere og i kommunen. Nå bekrefter Richard Buch junior, som er skipets agent, at skipet skal forlate opplagspla­ssen innen 1. mars.

– Jeg har nettopp snakket med representa­nter høyt oppe i rederiet som eier skipet. Det skal forlate opplagspla­ssen her i Rosfjorden innen 1. mars. Det vil si senest innen onsdag i neste uke, fortalte Buch til Lister24 mandag formiddag.

Noen timer senere opplyste han at prosessen med å føre ut skipet fra opplagspla­ssen i Lyngdal er satt i gang.

– Jeg har fått melding om at de har vaert i kontakt med Farsund Fortøyning­sselskap om å bistå skipet ut fra opplagspla­ssen. Det betyr at prosessen er i gang. Dersom vaeret tillater det, kan skipet vaere ute av havn innen fristen 1. mars, sier Buch.

” På vegne av innbyggern­e som bor rundt Lyngdal havn, er også jeg fortvilet over motorstøye­n og utslippene fra OSX-1. JANE ARNESEN

 ??  ??
 ?? FOTO: RUNE HAUAN ?? Eierne av oljeproduk­sjonsskipe­t «OSX-1» har opplyst til sin agent Richard Buch jr AS, at skipet skal forlate opplaget innen 1. mars. Her med oljeplattf­ormen «Byford Dolphin» (naermest) og «Borgland Dolphin» like utenfor kaianlegge­t til Lyngdal havn.
FOTO: RUNE HAUAN Eierne av oljeproduk­sjonsskipe­t «OSX-1» har opplyst til sin agent Richard Buch jr AS, at skipet skal forlate opplaget innen 1. mars. Her med oljeplattf­ormen «Byford Dolphin» (naermest) og «Borgland Dolphin» like utenfor kaianlegge­t til Lyngdal havn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway