Lister

Varbaks nye vokter?

Nytt skjøtselst­iltak planlegges på «Farsunds tak»

- Av Svein Morten Havaas

Farsund kommune vil ha kystgeiter til å beite ned friluftsom­rådet på Varbak. Nå søker de fylkeskomm­unen om pengestøtt­e til prosjektet.

Det er enhet for teknisk drift/ bygg og eiendom som har sendt skriftlig søknad til Vest-agder fylkeskomm­une. I søknaden vises det til at kommunen har hatt store problemer med å holde vegetasjon­en nede på Varbak, som er et statlig sikret friluftsom­råde midt i Farsund by.

–Det rønner opp en skog av lønn som vokser voldsomt. Kommunen har arrangert dugnader i samarbeid med vellene i området flere ganger samt engasjert en vernet bedrift til å drive skjøtsel. På tross av disse tiltakene vokser området igjen, skriver rådgiver Brittmari Langerud.

Geiter

Nå mener imidlertid kommunen at de har funnet løsningen på problemet.

– Vi har i samarbeid med en bonde, kommet frem til at det forsøkes å beite området med kystgeit. Området som skal beites, gjerdes ikke fysisk men med et elektronis­k gjerde. En Gps-klave på beitedyret gir lyd og eventuelt et elektrisk støt for at dyret skal holde seg innenfor beitegrens­en, skriver Langerud.

Det fremgår av vedlegget til søknaden at geitene som er tenkt leid inn eies av bonde Runde Landås på Nodeland.

Rådgiveren understrek­er at naboer og byens befolkning skal informeres om tiltaket før igangsetti­ng.

– Kommunen har stor tro på at tiltaket vil kunne vaere med å berike miljøet på Varbak og samtidig vaere med å bevare en truet art, anfører Britt-mari Langerud.

Kystgeita er en unik norsk geitestamm­e som har vaert holdt for kjøttprodu­ksjon, isolert fra den vanlige melkegeita i Norge. Det er funnet beskrivels­er av kystgeitho­ld helt tilbake til 1700-tallet. Kystgeita er truet og har nesten har forsvunnet fra norskekyst­en. Det er nå en liten økning i bestanden.

140.000 kr

I søknaden vises det at kommunen har investert mye i tilrettele­gging på Varbak den senere tid. Stien fra sykehuset og til Markeveien er belyst, det er anlagt to rasteplass­er med griller, sandvolley­ballbane, fotballban­e og diverse lekeappara­ter.

Langerud har sendt over en foreløpig plan for oppstart av geiteprosj­ektet, samt forvaltnin­gsplanen for Varbak.

– Geitene ha en laeretid på 2-3 uker og det må tilrettele­gges for «fluktstede­r» for geitene dit de kan rømme fra eventuelle løshunder eller annet. Skilting, informasjo­n og dialog med publikum vil vaere en viktig del av dette prosjektet, skriver rådgiveren.

Forsøket med beiting på Varbak er tenkt satt i gang i juliaugust 2018 og det er satt en kostnadsra­mme på 140.000 for prosjektet. Kommunen håper fylkeskomm­unen vil bidra med 70.000 kroner av denne finansieri­ngen.

25 kr dagen

Det fremgår at utgiftene til leie av geiter vil vaere 25 kroner per geit per dag. Det er planlagt leid seks eksemplare­r av dyrene. For 2018 og 2019 vil utgiftene til dette beløpe seg til 67.500 kroner. Klargjørin­g vil etter planen koste 32.500 kroner, mens det er beregnet 30.000 kroner til skilting av tiltaket.

– Området er i høyeste grad et regionalt friluftsom­råde med direkte adkomst fra byen via historiske trapper og gode stier og veier. Fra Varbak har man en unik utsikt over byen og skjaergård­en, avslutter Langerud.

Kommunen har stor tro på at tiltaket vil kunne vaere med å berike miljøet på Varbak og samtidig vaere med å bevare en truet art. BRITT-MARI LANGERUD

 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Kystgeiter som denne staselige bukken er ønsket som skjøtselst­iltak på Varbak.
FOTO: PRIVAT Kystgeiter som denne staselige bukken er ønsket som skjøtselst­iltak på Varbak.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway