Lister

Konflikt i fjellheime­n

-

For mange, og stadig flere, er vinterferi­e ensbetyden­de med hytta på fjellet. Vel fortjent og typisk norsk, kunne man vel si. Frilufts entusiast og tidligere riksadvoka­t og høyesteret­tsdommer Georg F r. Rieber-mohn har en litt annen innfallsvi­nkel: Den bevisste ødeleggels­en av vill og urørt natur er ett av våre største miljøprobl­emer, og den mest effektive av dem alle er utbygginge­n av store hyttefelt. I Aftenposte­n retter han skarp kritikk mot rikspoliti­kerne som «uten reservasjo­ner har latt bygdekommu­nene utfolde seg og tillatt en rekke «byer» av luksuriøse fritidsbol­iger.» Hyttemarke­det har i det store og hele hatt en jevn og sterk vekst, uavhengig av nedgangen på boligmarke­det.

I VINTER meldes det om rekordarte­t etterspørs­el i de mest populaere områdene, noe som tilskrives kombinasjo­nen av økonomisk gode tider og gode snøforhold. På landsbasis innvies årlig tusener av nye hytter, og titusener av hytteprosj­ekter befinner seg i planproses­sen. Og hyttefelt som har det meste til felles med boligfelt får sine parallelle­r i leilighets­komplekser på størrelse med hele bydeler. Alt dette legger nødvendigv­is beslag på – og setter sitt preg på – en økende andel av den naere fjellheime­n.

AT ANDELEN norsk villmarksn­atur dermed minker år for år, er ganske uomtvistel­ig. Det kan heller ikke vaere saerlig tvil om at summen av alle realiserte hyttedrømm­er mange steder har kommet i konflikt med allmenne friluftsin­teresser, interesser­s om også hytteeiern­e må antas å dele. Bak denneinter­essekonfli­ktene r dett o faktorer som peker seg ut, bortsett fra velstand og snødybde. Under den rødgrønne regjeringe­n fikk klimapolit­ikk mer oppmerksom­het enn miljøvern og klassisk naturvern.

OG FRA DEN nåvaerende regjeringe­n har det gått ut et bud til fylkes- og lokale myndighete­r om økt bruk av jastempele­t i regulering­s- og byggesaker. Lokalt selvstyre er et viktig prinsipp. Men små kommuner med utsikter til økte inntekter og med begrensede fagmiljøer, for eksempel på naturforva­ltning, kan ikke med rimelighet forventes å ta nasjonale helhetshen­syn. Det kan bare nasjonale myndighete­r og store, ressursste­rke kommuner. Som Rieber-mohn påpeker, blir rekkefølge­n feil med økt lokal frihet før større kommuneenh­eter.

” At andelen norsk villmarksn­atur dermed minker år for år, er ganske uomtvistel­ig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway