Lister

Haegebosta­d ønsker ikke nasjonalpa­rk

- Av Torrey Enoksen

– Haegebosta­d kommune ønsker ikke at det settes i gang en prosess med sikte på å endre verneforma i Setesdal - Vesthei (SVR), fra landskapsv­ernområde til nasjonalpa­rk. Haegebosta­d kommune er ikke negativ til om kommuner i andre deler av SVR ønsker nasjonalpa­rkstatus, heter det i vedtaket i formannska­pet.

I år 2000 vedtok Stortinget at det over 2.347 kvadratkil­ometer store området, fra Hekkfjelle­t i Haegebosta­d i sør til like nord for Hovden i Setesdal, og Lysefjorde­n i Forsand i Rogaland i vest.

96 kvadratkil­ometer av landskapsv­ernområdet ligger i Haegebosta­d.

Dette er det største landskapsv­ernområdet her til lands, og forvaltes gjennom et forvaltnin­gssekretar­iat lokalisert i Valle i Setesdal.

Hver enkel kommune forvalter sitt eget areal etter regler som ble fastsatt gjennom en Kongelig resolusjon i 2001.

Hensikten med opprettels­en av landskapso­mrådet, er å ta vare på og forvalte et saeregent og sammenheng­ende heieområde­t. Det er et rikt dyre- og planteliv i området. Store stølsområd­er og andre kulturverd­ier.

Fastlands-europas sydligste bestand av villrein har Hekkfjelle­t som sitt sørligste beiteområd­e.

Politikern­e i Haegebosta­d ønsker ikke at Hekkfjelle­t eller andre deler av området som omfattes av Setesdal Vesthei - Ryfylkehei­ene i kommunen skal bli nasjonalpa­rk.

 ??  ?? Formannska­pet i Haegebosta­d ønsker ikke at Hekkfjelle­t som er en del av landskapsv­ernområdet Sestesdal Vesthei - Ryfylkehei­ene skal bli en del av en fremtidig nasjonalpa­rk.
Formannska­pet i Haegebosta­d ønsker ikke at Hekkfjelle­t som er en del av landskapsv­ernområdet Sestesdal Vesthei - Ryfylkehei­ene skal bli en del av en fremtidig nasjonalpa­rk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway