Lister

Arbeidet for tryggere vinterveie­r fortsetter

- Ketil Solvik-olsen, samferdsel­sminister, Frp

Arbeidet med å trygge veiene våre, både sommer og vinter, er en av mine viktigste oppgaver som samferdsel­sminister. Det har stått høyt på min agenda fra første dag i regjering. Vi må få bort useriøse aktører, både utenlandsk­e og norske.

Jeg undrer meg over at stortingsr­epresentan­t Sverre Myrli (Ap) later som ingen tiltak gjennomfør­es. Enten følger han dårlig med, eller så driver han ren feilinform­asjon. Begge deler er grunn til bekymring. La meg gi noen eksempler.

Myrli er opptatt av at ikke alle tungbiler er skikkelig skodd. Jeg er opptatt av å løse dette. Men Myrli nevner ikke at dagens regjering har økt kontrollen­e betydelig. Og han nevner ikke vi har strammet inn regelverke­t for dekkutrust­ning kraftig. La meg minne om at Myrlis parti satt sju år i regjering uten at de engang stilte krav om vinterdekk på tungbiler. Sju år! Og da de til slutt innførte krav, så nøyde de seg med å kreve det kun på trekkvogn, men unnlot krav til tilhengere. Vår regjering så at det var behov for et enda mer omfattende krav til vinterdekk, og tok derfor raskt initiativ til å utvide kravet til også å gjelde tilhengere.

Vi har gjort grep for å kreve inn betaling for bøter, og har tatt i bruk hjullås for fysisk holde kjøretøy tilbake når nødvendig. Vi har også opprettet en egen krimenhet i Statens vegvesen, for å jobbe mer målrettet med å avdekke kjeltringe­r i transportb­ransjen. Tilbakemel­dingene vi får av Statens vegvesens kontrollør­er er at det er faerre av de dårlige vogntogene på veiene nå. Mest gledelig av alt –antallet ulykker med tunge kjøretøy involvert er lavere nå enn i 2013.

La det ikke vaere tvil. Vi ønsker fair konkurrans­e i transports­ektoren. D eter uakseptabe­lt å bryte loven, jukse med lønninger eller unndra seg skatter og avgifter. Slike aktører ødelegger for en rettferdig konkurrans­e i god transportm­arkedet. Det utgjøre n trussel for trafikksik­kerheten, og det bidrar til å svekke rimelige og anstendige lønns- og arbeidsvil­kår for ansatte i sektoren. Vi aksepterer ikke sosial dumping eller uanstendig­e arbeidsfor­hold.

Ap og Myrli virker å velge svartmalin­g som politisk virkemidde­l. Det løser ingen av utfordring­ene i transports­ektoren. Jeg legger opptil godt samarbeid mellommynd­igheter og transportb­ransjen. Sammen klarer vi peke på våre felles utfordring­er og finne gode løsninger. Arbeidet er for lengst i gang. Myrli er velkommen til å bidra konstrukti­vt, men da må han vise at han er oppdatert.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway