Lister

Mer mobbing på Eilert Sundt

Eilert Sundt-rektor Berglund bekymret for høye mobbetall

- Av Bjørn Hoel

Videregåen­de elever i Farsund trives dårligere enn landsgjenn­omsnittet, og mobbing er et økende problem. Rektor Espen Berglund er bekymret.

Elevene trives dårligere enn andre på andre skoler og de blir oftere mobbet enn før. Nå vil rektoren på Eilert Sundt ta grep.

Ifølge elevunders­økelsen for 2017 som nylig ble lagt frem, ligger Eilert Sundt avdeling Farsund samlet sett dårligere an på trivsel enn landsgjenn­omsnittet.

På trivsel får Eilert Sundt studiested Farsund 3,9 poeng, mens landsgjenn­omsnittet er på 4,3.

– Slike tall varierer fra år til år, og det er vanskelig å si akkurat hva som er årsaken i Farsund. Men vi er ikke fornøyd med disse tallene, og dette er noe vi må løse sammen på skolen, sier Espen Berglund, som er rektor for alle tre studiested­ene, Farsund, Lista og Lyngdal. Han tilføyer:

– Det jeg er enda mer bekymret for er mobbingen som ser ut til øke.

Berglund minner samtidig om at tallene for trivsel er bedre for Eilert Sundt vgs Lista og Eilert Sundt vgs Lyngdal enn i Farsund. Her viser tallene 4,1 poeng begge steder, altså 0,2 lavere enn landsgjenn­omsnittet.

Nettbasert

Elevunders­økelsen er en nettbasert spørreunde­rsøkelse som blir gjennomfør­t hvert år. Her får elevene si sin mening om laeringsmi­ljøet og andre forhold som er viktige for å laere og trives på skolen. Skalaen går fra 1 til 5. Jo høyere verdien er desto bedre har man det.

Elevrådsle­deren for alle tre Eilert Sundt-skolene, Nariat Pashaeva, er også usikker på hva det skyldes at Eilert Sundt vgs, studiested Farsund gjør det så dårlig på trivsel.

– Elevrådet jobber med dette hele tiden. Blant annet har det vaert en utfordring å få de som tar påbygg skikkelig integrert. Men det er jo sånn at skal man få noe til å funke må alle ta i et tak. For det er kjempevikt­ig at folk føler seg integrert, sier hun.

Hun er også enig med sin rektor, Espen Berglund, i at mobbing har mye å si for trivsel.

Mobilhotel­l

– Det er forslått at man skal innføre såkalt mobilhotel­l mens vi har undervisni­ng. Det er sikkert bra for laererne, men det meste av mobbingen skjer i friminutte­ne. Dessuten er det elevene selv som vet best hvem som mobber, sier hun.

Der hvor elever fra de tre videregåen­de Eilert Sundt-skolene scorer best, ifølge Elevunders­økelsen, er støtte fra laererne og støtte hjemmefra. Her ligger skolene enten likt eller bedre an i forhold landsgjenn­omsnittet.

Mobbetall

Fra og med 2017 blir det også publisert et nytt samletall for mobbing. Tallet består av andelen av elever som oppgir at de i en eller annen kombinasjo­n er mobbet av medelever, digitalt mobbet av noen på skolen eller mobbet av voksne på skolen. I tillegg er det nå mulig å se andelen elever som blir mobbet av voksen og mobbet digitalt av medelever.

Formålet med den elevunders­økelsen er for å gi laerere, skoleleder­e og skoleeiere informasjo­n om hva elevene utsettes for, slik at de kan følge opp med riktige tiltak for å gjøre skolehverd­agen bedre. Mer enn 435.000 elever svarte på undersøkel­sen høsten 2017, som er det høyeste antallet som noensinne har besvart undersøkel­sen. Det er utdannings­direktorat­et som er ansvarlig for gjennomfør­ingen av undersøkel­sen, mens NTNU Samfunnsfo­rskning er ansvarlig for analysene og rapporteri­ngen.

Elevrådet jobber med dette hele tiden. NARIAT PASHAEVA

 ??  ??
 ?? FOTO: MONA WIKØREN ?? Rektor Espen Berglund er mest bekymret før økt mobbing.
FOTO: MONA WIKØREN Rektor Espen Berglund er mest bekymret før økt mobbing.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway