Lister

Kvalitet koster

-

Et «barnehageo­pprør» griper om seg på Facebook. I en aksjon som ble startet for et par måneder siden har hittil rundt 250 barnehagea­nsatte fra alle kanter av landet bidratt med beretninge­r fra sin arbeidshve­rdag. Slike aksjoner gir aldri et dekkende helhetsbil­de. Men innleggene vitner om svakheter i systemet, som politikere på alle nivåer bør vaere kjent med – fra de lokale via Stortinget til Kunnskapsd­epartement­et. En fellesnevn­er i fortelling­ene, og en hovedårsak til de problemene det meldes om, er et misforhold mellom antall voksne og barn. Som det heter i et av innleggene: På dager med ledermøter, foreldresa­mtaler, samarbeids­møter og kurs, blir det mye brannslukk­ing og lite tid til å sitte ned med barna, hjelpe dem med å løse konflikter, gi dem trygghet og ta dem på fanget mer enn et halvt minutt.

ALLE PARTIER levde litt for lenge i glederusen etter stortingsf­orliket tidlig på 2000-tallet, som sikret barnehagep­lass til alle som ønsker det. Forliket la grunnlaget for en formidabel utbygging, noe både SV og Frp gjerne vil ha aeren for. Men det tok tid før barnehagen­s innhold fikk like mye oppmerksom­het som dekningsgr­aden.

EN OECD-RAPPORT for tre år siden avdekket en svaert varierende kvalitet i norske barnehager. Et nyere forsknings­prosjekt i regi av Oslomet – storbyuniv­ersitetet viser at Norge fortsatt scorer ganske middelmådi­g i europeisk sammenheng. Og i Dagsavisen før påske peker en av forskerne, Ellen Os, nettopp på sammenheng­en mellom store barnegrupp­er og lav kvalitet. Langt på vei støtter hun det som er «Barnehageo­pprørets» anliggende: Økt bemanning. Aksjonen retter søkelyset mot forslaget om en lovfestet bemannings­norm som skal behandles i Stortinget senere i vår.

Nå Må MAN forvisse seg om at denne normen fanger opp dagens situasjon i barnehagen­e. Hvert tredje barnehageb­arn er nå under tre år. En større andel har svake norskferdi­gheter. Personalet pålegges stadig flere tilleggsop­pgaver. For å nevne noe. Og tidligere målsetting­er om at minst halve personalet skal ha pedagogisk utdanning, er langt fra oppfylt. Flere regjeringe­r har hatt ambisjoner når det gjelder bemannings­normer og kvalitetsm­ål. For å lykkes kreves det også vilje til å betale hva det koster.

For å lykkes kreves det også vilje til å betale hva det koster.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway