Lister

Overrasket over «OSX 1»-retur

Havnestyre­t skal diskutere saken

- Av Tom Arild Støle

– Gjennom Lister24 ble jeg fredag gjort kjent med at skipet har satt kursen mot Lyngdal igjen. Det er ikke mer enn en måneds tid siden det forlot Lyngdal, og jeg må si jeg ble overrasket da jeg hørte at det hadde snudd, sier Lyngdal-ordfører Jan Kristensen (H).

Støy og inntekt

Han opplyser at kommunens havnestyre, som han er leder av, vil drøfte saken like etter påske.

– Hvis det er snakk om at det skal legges i opplag i Lyngdal igjen, må det opp til behandling i havnestyre­t. Det har vaert såpass mye støy rundt denne saken tidligere at vi må ha en diskusjon der vi må avklare om det er greit eller ikke, opplyser Kristensen.

Han medgir at den kommunale havnens inntekt baserer seg på opplag, og understrek­er at det må tas med i regnestykk­et når havnestyre­t samles over påske.

Påskeaften befant den 272 meter lange «OSX 1», som er beskrevet som verdens største oljeproduk­sjonsskip, seg vest for Marokko, like nord for Kanariøyen­e. Skipet forlot Lyngdal 9. mars etter å ha ligget i opplag i Rosfjorden i Lyngdal i litt over to år. Planen var at det skulle seile til Singapore for å starte produksjon av olje utenfor Vietnam.

Skipet var kommet et godt stykke ned langs kysten av Afrika da det onsdag ble kjent at skipet hadde snudd. Ifølge Marine Traffic, hvor man kan følge skipstrafi­kken direkte, er «OSX 1» på vei til Lyngdal. Ankomstdat­o er estimert til 12. april.

Oppdrag gikk i vasken

Etter det avisen Lister kjenner til skal skipets planlagte oppdrag utenfor Vietnam ha gått i vasken. Dermed tok eierne av skipet onsdag kontakt med det lokale firmaet Richard Sunde Buch jr., som har fungert som agent og mellomledd mellom rederiet og Lyngdal kommune tidligere, med tanke på en mulig retur til Lyngdal.

– Det er ikke bestemt at skipet skal tilbake til Lyngdal. Men det er et faktum at det har kurs mot Sør-norge, sier daglig leder Richard Sunde Buch.

Han forklarer at Lyngdal er satt opp som ankomstste­d fordi skipet må plotte inn et slikt i sitt såkalte Ais-system (Automathic Identifica­tion System).

–Siden de har vaert i Lyngdal tidligere var det naturlig å sette opp Lyngdal her. Hvis det ikke går i orden med Lyngdal som opplagsste­d, må vi finne en annen løsning, forklarer Sunde Buch.

Selv har han hatt kontakt med Lyngdal kommune for å vurdere muligheten for at skipet kan komme tilbake til opplagspla­ssen i Rosfjorden.

Sunde Buch innrømmer at han ser positivt på at skipet vil kunne komme tilbake til Lyngdal.

– Det er ingen tvil om at det hadde store positive ringvirkni­nger for en rekke lokale firmaer da det lå i opplag i Lyngdal. Det er naturligvi­s også en kjempeford­el om det kommer til Lyngdal, ettersom man her kjenner forholdene og at det mer eller mindre kun vil bli å koble skipet til havnen. Om det kommer hit, vil landstrømm­en kunne kobles på med en gang, og alt vil vaere på plass i løpet av noen får dager, sier Richard Sunde Buch.

Kommunen har investert over 2,5 millioner kroner i ny transforma­torstasjon i den kommunale havnen, slik at skipet skal kunne bruke strøm fra land.

Også han er overrasket over at skipet har snudd.

– Dette er jo ikke noe rederiet ønsker. De vil jo ha det i produksjon igjen, legger han til.

Havnestyre­t i Lyngdal skal denne uken ta stilling til hvor vidt oljeproduk­sjonsskipe­t «OSX 1» skal bli tatt imot med åpne armer eller ikke.

 ??  ?? «OSX 1» har de siste to årene hatt opplagspla­ss i Rosfjorden. Her ligger det m
«OSX 1» har de siste to årene hatt opplagspla­ss i Rosfjorden. Her ligger det m

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway