Lister

Få tok telefonen

Rektorer jobbet hjemme

- Av Torrey Enoksen

Det er stille i de fleste skolegårde­ne i regionen. Også på laerervaer­elsene og kontorene er det liten aktivitet, selv om rektorene har arbeidskon­trakt som en kommunal enhetslede­r.

– Jeg har tatt med meg hjem pc-en og sitter hjemme og har begynt planleggin­gen av neste skoleår. Det får jeg tid til nå, mens det er påskeferie. Vi som er rektorer er tilgjengel­ige, via mobilen eller elektronis­k, slik at foreldrene kan få tak i noen fra skolen, sier rektor Marietheré­s Kolnes ved Lista ungdomssko­le.

Hun forklarer at hun hjemme har god tilgang til kommunens datasystem­er.

– En av grunnene til at jeg har tatt jobben med hjem er at de har skrudd ned temperatur­en i skolebygge­t. Også får jeg sett litt til familien når jeg jobber hjemmefra, sier Kolnes.

Skal nås

Da elevene og laererne ved skolene i regionen gikk ut skoleporte­n sist fredag til påskeferie, betydde dette samtidig at rektorene og enhetslede­rne ved de enkelte skolene skulle jobbe mandag og tirsdag i den stille uken.

De har en annen arbeidskon­trakt med sin arbeidsgiv­er, kommunene, enn laererne.

For mens laererne har avspaserin­g og ferie fra rundt 24. juni til rundt 15. august hvert år, har enhetslede­rne og rektorene den samme arbeidstid­en som de ansatte i kommuneadm­inistrasjo­nene.

Det vil si at de skal vaere på jobb og kunne nås på telefon eller e-post, dersom de ikke har opparbeide­t seg så mye tid at de kan ta ut avspaserin­g eller ferie.

– Dette er to gode dager som mange rektorer bruker blant annet til å planlegge neste skoleår, og at flere velger hjemmekont­or og noen avspaserer nok noe. Da får de tid til å skrive rapporter, jobbe med budsjetter og starte planleggin­g av neste skoleår, slik Kolnes ved

De skal vaere på jobb på hverdagene i påsken. Men flere rektorer ved skolene i Lister velger å ha hjemmekont­or eller ta fri.

Lista ungdomssko­le gjør. Noen sitter på kontorene sine, men det er nok noen som har opprettet hjemmekont­or. Det viktigste er at de skal kunne vaere tilgjengel­ige, sier kommunalsj­ef Lena Rannestad Kloster.

Tilfeldig

Lister foretok tirsdag en ringerunde til noen av skolene i regionen vår for å sjekke om rektorene satt på kontorene sine.

Telefonen kimte i over ett minutt ved Kvinesdal ungdomssko­le, men ingen svarte på anropet.

Ved Flekkefjor­d ungdomssko­le tok en tilfeldig laerer som var innom arbeidspla­ssen sin telefonen. Hun hadde sett rektoren på skolen tidligere på dagen. Ved Berge barneskole og Lyngdal ungdomssko­le i Lyngdal, var kontorlyse­ne ikke skrudd på. Lister forsøkte å ringe begge rektorene, men ingen av dem svarte på anropene.

Enhetslede­r ved Kollemo skole i Haegebosta­d, Atle Eikeland, fortalte at han har jobbet inn så mange timer i løpet av skoleåret, at han kunne ta seg noen velfortjen­te feriedager. Det var mulig å nå ham på telefonen.

– Jeg må bare få poengtert at rektorene og enhetslede­rne ved de enkelte skolene gjør en kjempevikt­ig og krevende jobb. Det er en bedrift de leder til daglig, en jobb som er mer krevende i dag enn for bare noen få år siden, sier kommunalsj­ef Rannestad Kloster.

Dagene nå i påsken er noen av de viktigste rektorene har i løpet av skoleåret. Da får de tid til å skrive rapporter, jobbe med budsjetter og starte planleggin­g av neste skoleår. LENA RANNESTAD KLOSTER

 ??  ?? Mens det jobbes med skoleområd­et ved Berge barneskole i Lyngdal, var det mørkt på kontoret og laerervaer­elset. Lister forsøkte å ringe enhetslede­ren, men fikk ikke svar.
Mens det jobbes med skoleområd­et ved Berge barneskole i Lyngdal, var det mørkt på kontoret og laerervaer­elset. Lister forsøkte å ringe enhetslede­ren, men fikk ikke svar.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway