Lister

Påskemyste­riet løst

Jan Litland: – Staeren er truet og den får det stadig tøffere

- Av Bjørn Hoel

– Ja, det er jeg som er løsningen på påskemyste­riet, humrer fugleentus­iast Jan Litland.

Etter en drøss med telefoner, tips på Facebook og noen blindveier fant Lister lørdag endelig ut hvem det er som har satt opp fuglekasse­r i området rundt Lunde i Farsund.

– Denne saken har visst skapt stort engasjemen­t, og det er jeg glad for. Jeg hørte til og med at noen snakket om det foran kassa på Kiwi her om dagen, uten at de visste at det var meg, ler Litland.

– Hvorfor gjør du dette?

– Staeren er truet og den får det stadig tøffere, blant annet fordi det har blitt vanskelige­re for dem å slå seg til under takstein. I dag bygger folk tettere hus enn de gjorde før, og staeren har faerre plasser å gjøre av seg. Det er derfor viktig å lage hekkeplass­er, slik at den ikke blir utrydda, understrek­er Jan Litland.

Han har satt opp mellom 60 og 70 fuglekasse­r i området Lunde, Torp og rundt ved Alcoa og bildelfabr­ikken siden i fjor.

– Jeg har egentlig tatt opp igjen en gammel interesse. Jeg og en kamerat var veldig interesser­t i dette i ungdommen. Og jeg gjør det i samarbeid med min svoger, som ringmerker fugler for Stavanger museum. På den måten kan vi følge dem. Noen kommer i nettet og noen dør dessverre, sier Litland som var med i NOF Lista (Norsk ornitologi­sk forening) i sin ungdom.

Arts-observasjo­n

I tillegg driver han og registrere­r fugler innenfor såkalt artsobserv­asjon.

– Sånn som nå, når det kommer store staerflokk­er, teller jeg de sånn noenlunde. Og så legger jeg dette inn på artobserva­sjoner. sånn at fugleinter­esserte kan følge med. Og det er ikke bare staer jeg driver med, fortsetter han.

Han påpeker at i løpet av den harde vinteren vi har hatt er det mange fugler som ikke klarer seg, fordi de ikke får nok mat.

– Jeg oppfordrer alle til å vaere flinke til å mate fugler generelt om vinteren. Og de som ikke gjør det bør begynne med det. Samtidig er det mange som har materialer hjemme. Har de tid og anledning går det an å snekre sammen en fuglekasse eller flere. Det trenger ikke vaere for staer. Og er det noe man lurer på kan de kontakte meg eller Google det, sier Litland.

Han har gjort seg flere tanker rundt denne problemati­kken:

– Jeg synes også det kunne vaere noe for barne- og ungdomssko­ler, at de setter i gang med noe sånt, og bygger fuglekasse­r for eksempel. For dette er det behov for, og man gjør noe nyttig, tilføyer han.

Mye positiv respons

Jan Litland setter stor pris på alle de positive tilbakemel­dingene han har fått etter at vi skrev om saken første gang onsdag i påskeuka, og hvor vi etterlyste hvem som sto bak fuglekasse­ne.

– Det er bare noen ytterst få som har vaert negative. Jeg er også glad for at Aida Lopez fra Lista fuglestasj­on syntes at dette er et bra tiltak, sier han.

Jan Litland benytter anledninge­n til å rose grunneiere han har vaert i kontakt med, som har gitt ham lov til å gjøre dette.

Det er viktig å lage hekkeplass­er, slik at den ikke blir utrydda. JAN LITLAND

 ??  ?? Påskemyste­riet er løst. Jan Litland er mannen som har satt opp fuglekasse­r rundt Lunde, Torp og ved Alcoa.
Påskemyste­riet er løst. Jan Litland er mannen som har satt opp fuglekasse­r rundt Lunde, Torp og ved Alcoa.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway