Lister

Rådmannen sier nei til mopedoppla­ering

- Av Torrey Enoksen

Rådmann i Lyngdal vil legge ned dagens mopedoppla­ering ved Lyngdal ungdomssko­le, men mye tyder på at elevene får fortsette kjøreoppla­eringen, mot at pengene hentes fra kommunens driftsbuds­jett.

Torsdag skal kommunesty­ret i Lyngdal ta stilling til om mopedoppla­eringen ved ungdomssko­len skal fortsette eller ei. Rådmannen innstiller på at dagens ordning avvikles umiddelbar­t.

–Slik det er i dag må elevene betale for kjøretimen­e på mopedene. Etter som dette skjer i skolens regi, strider dagens ordning mot gratisprin­sippet i Lyngdal. Vi vil fortsette kjøretimen­e som vi har i dag på ettermidda­gs- og kveldstime­r etter skoletid, men heretter vil elevene ikke betale for denne undervisni­ngen. Elevene vil fortsatt få avspasert timene de bruker på kjøreoppla­eringen, sier laerer Ivar Damman.

Bakgrunnen for at rådmannen innstiller på at dagens opplaering legges ned, er en tilsynsrap­port fra Fylkesmann­en i Aust- og Vest-agder fra 2. oktober 2017. Trafikkopp­laeringen ved Lyngdal ungdomssko­le tilbys i dag som valgfag til elevene på niende og tiende klassetrin­n.

Valgfaget er på 57 klokketime­r, der hovedmålet er å gi elevene innsikt i temaene mennesket i trafikken og risiko og sikkerhet. Trafikalt grunnkurs og mopedoppla­ering kan vaere en del av valgfaget. Mot slutten av skoleåret får elevene to valg; Enten praktisk sykkeloppl­aering der de blant annet står for et sykkelarra­ngement for en barneskole­klasse. Eller de gjennomfør­er mopedlaeri­ng i samsvar med kravene i trafikkopp­laeringsfo­rskriftens kapittel ti. Nesten samtlige elever som tar dette valgfaget velger muligheten til å ta mopedoppla­eringen.

Fylkesmann­en har kommet til at ungdomssko­len har brutt regelverke­t. Statens representa­nt på Agder har gitt Lyngdal kommune frist til 1. april i år til å komme med en redegjørel­se og hva de vil gjøre.

Rådmannen anbefaler at valgfaget trafikkopp­laering fortsetter uten at det blir gitt tilbud om mopedoppla­ering.

Dersom politikern­e går inn for at kommunen skal finansiere mopedoppla­eringen i valgfaget fra 1. august i år, vil dette utgjøre en driftskost­nad på 200.000 kroner per skoleår. I tillegg vil det komme ekstrautgi­fter til kompetanse­heving for laererne som står for undervisni­ngen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway