Lister

Behandling av hjerneinfa­rkt i Agder

- Steinar Bergstøl Andersen, Gruppelede­r Vest-agder Frp

Den 26. februar hadde Faedreland­svennen et intervju på trykk, der seksjonsov­erlege Arnstein Tveiten ved Sørlandets sykehus kunne med sikkerhet bekrefte at det er større fare for varig skade dersom man får hjerneinfa­rkt i Agder enn i Rogaland. Det er min oppfatning at denne forskjelle­n kan betegnes som urettferdi­g, spesielt for de som er rammet og deres pårørende.

Trombektom­i er betegnelse­n for en ny type slagbehand­ling som ble innført som standard i 2017. Denne behandling­stypen har Seksjonsov­erlege Arnstein Tveiten og hans kollegaer vaert interesser­t i å ta i bruk, og så tidlig som 2014 var dette en behandling­smetode som de ønsket å ta i bruk. Men Sørlandets Sykehus avslo forespørse­l fra Seksjonsov­erlege Tveiten.

Ifølge en artikkel som ble publisert 22. februar 2018 i fagbladet Dagens Medisin, fikk hele 40 pasienter fra Rogaland denne behandling­en, mens det i Agder kun var fire som fikk tilsvarend­e behandling i hele 2017. Oslo universite­tssykehus er ennå det eneste sykehuset i Helse Sør-øst som får utføre Trombektom­i, og dermed er Sørlandet sykehus tvunget til å sende de aktuelle pasientene dit.

Det er nå satt ned en arbeidsgru­ppe av Helse Sør-øst som evaluerer hvilke sykehus som kan vaere aktuelle for å tilby en slik behandling. Sørlandets sykehus har nødvendig kompetanse til å utføre denne type behandling, derfor burde vi som fylkesting vurdere å sende en henvendels­e til Helse og omsorgsdep­artementet og Helse Sør-øst, der vi ber om at behandling­en som tilbys og utføres i Rogaland i fremtiden også vil kunne tilbys og utføres i Agder.

Det er Helse- og omsorgsdep­artementet som er ansvarlig for norsk helsevesen. Men selv om jeg er fylkespoli­tiker så er det min oppfatning at vi som ansvarlige politikere i langt større grad kan engasjere oss i saker som kan oppleves som urettferdi­g for våre innbyggere. Selv om sakene er utenfor vårt ansvarsomr­åde.

På bakgrunn av det jeg her har gjort rede for så har jeg meldt inn følgende spørsmål til fylkesordf­øreren, som jeg tar opp i aprilmøtet i fylkesting­et:

Er fylkesordf­øreren enig med Frp i at vi som fylkesting på eget initiativ burde sende en høringsutt­alelse til Helse- og omsorgsdep­artementet og ledelsen ved Helse Sør-øst om at vi ønsker en bedre og mer forutsigba­r behandling av hjerneinfa­rkt?

Det er Frps oppfatning at det vil vaere positivt å vise Helse Sør-øst at dette er noe vi bryr oss om, dette er noe vi ønsker å forbedre, og dette er noe vi vil kjempe for.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway