Lister

Flertall for hva?

-

EEt stortingsv­alg nå ville ha krevd målfoto for å avgjøre regjerings­oppdraget.

t stortingsv­alg nå ville ha krevd målfoto for å avgjøre regjerings­oppdraget. Med aprilgjenn­omsnittet fra åtte målingsins­titutter mangler partiene bak Solberg-regjeringe­n ett mandat på flertall, ifølge valgforske­r Bernt Aardals beregninge­r for Dagens Naeringsli­v. Men man skal vaere ganske romslig anlagt for å utrope den motsatte blokken som vinner. For her spriker det stort, selv om alle partiene i det knepne flertallet peker på Jonas Gahr Støre som ny statsminis­ter, MDGS ene representa­nt medregnet. I det flertallet han må støtte seg på, har imidlertid Rødt krysset sperregren­sen og øker fra én til åtte stortingsr­epresentan­ter. Med en viss økning også for SV siden fjorårets valg, oppveies en dramatisk tilbakegan­g for Ap.

Og hva slags regjering ville fedrelande­t ha fått med en slik konstellas­jon? Støres klare melding før valget må forutsette­s å stå ved makt fremdeles: Rødt er et revolusjon­aert parti som det er utelukket for Ap å ha noen form for samarbeids­avtale med. Ap-lederen henviste til dyptgående forskjelle­r i sikkerhets-, utenriks- og økonomisk politikk som eksempler. Like fullt ville de revolusjon­aere utgjøre en del av det parlamenta­riske grunnlaget for en Ap-ledet regjering.

skulle Rødt bite seg fast over sperregren­se fremover, blir et mer umiddelbar­t spørsmål hvordan dette vil påvirke retningsva­lget i et kriseprege­t Ap. Venstresid­en i partiet og LO vil selvsagt finne ammunisjon til kravet om en tydeligere venstrekur­s, med Acer-saken og Eøs-kamp som aktuelle eksempler. Og vel har Ap avgitt velgere til Rødt og SV, men langt flere tidligere Ap-sympatisør­er sitter på gjerdet. Det er alt annet enn sikkert at det er mer venstredre­ining de venter på.

ett scenario kunne saktens vaere at KRF skifter side for å sikre rødgrønt flertall uten Rødt, men til dette mangler KRF ett mandat i aprilbereg­ningene. Det meste håndfaste i materialet er at Ap sliter, og at regjerings­partiene balanserer på en målingsmes­sig knivsegg. Og de tre småpartien­e Rødt, KRF og Venstre ligger og vipper rundt sperregren­sen, i april med de to førstnevnt­e like over og Venstre like under. Desimalene kan dermed avgjøre regjerings­spørsmålet. Og utfallet kan gi enten fornyet mandat eller fornyet uvisshet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway