Lister

– Skremmende og trist

Store mengder søppel funnet under den store strandrydd­edagen

- Av Olav Hoel

Ronny Bjørnestad og sønnene Brede (snart 16) og Bendik (snart 12) lot seg overraske over hvor mye søppel det var i skjaergård­en.

– Jeg hadde ikke trodd det var så mye søppel. Nå hadde vi med oss 21 sekker. I en liten bukt kunne vi plukke en hel sekk bare under en grein. Det er helt insane at det kan bli så sykt mye søppel. Det er sjokkerend­e, skremmende og trist at det skal vaere så mye søppel, sier Ronny Bjørnestad.

Likevel ser han på det som en nyttig erfaring å ha vaert med på dette prosjektet.

– Du får satt ting i perspektiv, og man ser at dette var nødvendig når man ser alt dette søppelet som alle som var med fant ute i skjaergård­en. Jeg visste at det var mye søppel, men jeg er likevel overrasket over omfanget. Du ser det er litt søppel her og der, men det er først når du begynner å løfte litt rett under gresset at man ser at det er mye søppel der. Vi var ute i gode tre timer, og ble ikke ferdige der vi var, sier Ronny Bjørnestad.

– Ikke noe fint syn

Også for sønnen Brede Bjørnestad gjorde båtturen ut i Farsund-skjaergård­en inntrykk.

– Det er ikke noe fint syn, akkurat. Jeg fant for eksempel noe som hadde kommet fra Tyskland. Det er slike ting man bør endre på hele tiden, for det er mer andre land det går utover når vi forurenser, sier han.

Strandrydd­edagen i Farsund ble arrangert i samarbeid mellom naturforva­lter Stig Alfred Eikeland, Øystein Mikalsen fra Frivilligs­entralen og Farsund Motorbåtfo­rening, og hadde folk ute langs kysten i kommunen. I tillegg hadde dykkerklub­ben også et opplegg.

– Vi må bare takke både motorbåtfo­reningen som har stilt med private båter som har fraktet folk ut på øyene og alle de frivillige som har stilt opp. Bare i dag har over 50 mennesker vaert i sving på ryddingen. I tillegg har juniorgrup­pen til dykkerklub­ben ryddet under vann og stilt med dykkerbåte­r, sier Mikalsen.

– Utrolig fangst

Ifølge Eikeland fikk de inn hele 100 søppelsekk­er, og det var en variert fangst

– Det er helt utrolig hva vi har funnet. Det er en flåte med en ødelagt påhengsmot­or, en gammel TV, uhorvelige mengder plastikk, gamle oljefat. Det er utrolig mye dritt, og trist å tenke på at folk har gått fra det eller kastet det og tenkt at noen andre skal gjøre jobben med å plukke opp, sier Mikalsen.

– Det som er mest skremmende er kanskje at 80–90 prosent av søplet synker, og blir liggende på havbunnen. Det er en tankevekke­r, sier Eikeland.

– Hva tenker dere om innsatsen i dag?

– Jeg synes det har vaert en utrolig innsats av de som har vaert her. Vi har fått inn en stor haug med søppel. Til neste år skal vi gjøre dette til et enda større arrangemen­t, sier Eikeland.

Blant dem som også la ned en innsats, var juniorgrup­pen til Farsund undervanns­klubb. Lørdag formiddag møtte ni unge dykkere til søppeldugn­ad ved Badehuset i Farsund. I tillegg stilte seniordykk­erne Roger Stordalen og Arnt-magnus Larsen både for sikkerhet og for å samle søppel der de unge ikke kunne bidra.

Leder Sigurd Løvhaug for juniordykk­erne er fornøyd med innsatsen som ble lagt ned.

– Innsatsen var god. Det er jo kaldt i vannet og man kan jo ikke forvente at de holder ut så lenge. Det var heldigvis lite søppel på grunt vann. De voksne dykkerne fant mer.

Helt insane at det kan bli så sykt mye søppel. RONNY BJØRNESTAD

 ??  ?? Ronny Bjørnestad leverer her deres fangst til naturforva­lter Stig Alfred Eikeland (i gult) og Øystein Mikalsen (i blått) fra Frivilligs­entralen. Bak Ronny Bjørnestad befinner sønnene Bendik (snart 12, skjult) og Brede (snart 16).
Ronny Bjørnestad leverer her deres fangst til naturforva­lter Stig Alfred Eikeland (i gult) og Øystein Mikalsen (i blått) fra Frivilligs­entralen. Bak Ronny Bjørnestad befinner sønnene Bendik (snart 12, skjult) og Brede (snart 16).
 ?? FOTO: ÅSE ASTRI BAKKA ?? Anne Syvertsen fant en flaskepost fra Hannah på 11 år da hun ryddet i skjaergård­en. Det ble sendt en melding til nå 18 år gamle Hannah, som svarte og syntes det var gøy at flaskepost­en var funnet.
FOTO: ÅSE ASTRI BAKKA Anne Syvertsen fant en flaskepost fra Hannah på 11 år da hun ryddet i skjaergård­en. Det ble sendt en melding til nå 18 år gamle Hannah, som svarte og syntes det var gøy at flaskepost­en var funnet.
 ?? FOTO: ÅSE ASTRI BAKKA ?? Naturforva­lter Stig Alfred Eikeland baerer i land en gammel TV som ble funnet på havbunnen.
FOTO: ÅSE ASTRI BAKKA Naturforva­lter Stig Alfred Eikeland baerer i land en gammel TV som ble funnet på havbunnen.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Ulrik F. Ludviksen med søplet de fant på Skjoldnes.
FOTO: PRIVAT Ulrik F. Ludviksen med søplet de fant på Skjoldnes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway