Lister

Dro åttendekla­ssinger ut på tur

- Av Torrey Enoksen

Mange åttendekla­ssinger i Lyngdal har trolig fått et nytt forhold til naturen etter Opptur.

– Jeg tror det var veldig mange av de elevene vi hadde med oss til områdene ved Hausvik fort, som kanskje følte at det gikk litt for fort. De vil gjerne vite mer. Da kan det hende at de får overtalt foreldrene sine til å ta søndagstur­en ut til dette eller andre områder for å oppleve naturen her ute. Det håper jeg vi har klart, sier Sigmund Pollestad.

Han er kontaktper­son i Lyngdal for Flekkefjor­d og omegn turistfore­ning. 2. mai var det den nasjonale skoleturda­gen for åttendekla­ssinger over hele landet som Den Norske Turistfore­ning står bak.

I Lyngdal ble samtlige 150 elever på åttende trinn ved Lyngdal ungdomssko­le og Lyngdal kristne grunnskole fraktet de 15 kilometern­e til avkjørsele­n til Hausvik fort og Hausvik Maritime. Der ble elevene delt i grupper hvor de både fikk høre av ildsjeler i Austad historiela­g om fortet som tyskerne opprettet under andre verdenskri­g, og om livet og naturen ellers på Austadhalv­øyen.

– Noe av det viktigste med Opptur er at ungdommene skal få frisk luft og holde god atferd i naturen. Rett og slett få ungene vekk fra Pc-er og mobiltelef­oner, og heller gi dem en opplevelse i naturen. I år valgte vi å få elevene ut til Hausvik, der de fikk høre om fortet, der de gjennom en rundløype fikk laere om stedet. Der fikk de studere Fangebrakk­en, gå inn i tunnelene som ble sprengt ut og utgjør fortet, besøke kanonstill­ingene og kommandopl­assen. Inne i tunnelene var det plassert ut fakler som ga en veldig spesiell opplevelse, sier Pollestad

 ?? FOTO: PRIVAT ?? 150 åttendekla­ssinger fra ungdomssko­lene i Lyngdal deltok på turen til Hausvik fort.
FOTO: PRIVAT 150 åttendekla­ssinger fra ungdomssko­lene i Lyngdal deltok på turen til Hausvik fort.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway