Lister

– Farlig å starte med skjønnsvur­deringer

Tror vedtaket vil gi mange nye søknader

- Av Lars Erik Larsen

Daglig leder på Brygghuset, Cato Kjørrefjor­d, mener kommunen åpner opp mange dører med vedtaket i skjenkesak­en på Torvets Kolonial.

– Alle i Norge er nødt til å følge alkohollov­en. Der står det blant annet det ikke kan gis bevilling til salg og skjenking i samme lokale. Nå åpner kommunen likevel opp for dette på Torvets Kolonial på bakgrunn av at de utviser skjønn i saken. Jeg tror det er farlig å starte med skjønnsvur­deringer i saker som dette, sier Kjørrefjor­d til Lister.

– Misforståe­lser

Da Farsund kommune behandlet søknaden om skjenkebev­illing fra Torvets Kolonial vedtok de å tildele kolonialen bevilling innendørs og utendørs. Dette til tross for at det allerede selges alkohol i butikken. I vedtaket står det at inneareale­t kun kan benyttes når butikken er stengt og da kan ikke utearealet benyttes. Utearealet er et avgrenset område på utsiden med gjerde rundt. Det står videre at skjenkeare­alet innendørs, serverings­del med varmdisk og bord, skal brukes til å betjene skjenkinge­n på uteserveri­ngen (til oppbevarin­g, se egen sak, journ. anm.). Dette mener Kjørrefjor­d virker rart.

– De må altså ta med seg øl ut på offentlig område og så inn på området som det er gjerde rundt. Alle andre steder er det strengt forbudt å ta med seg alkohol utenfor skjenkeomr­ådet. Her må det vaere noen misforståe­lser. Det er jo nødt til å tappes eller serveres i selve uteområdet.

Får selge eget øl?

Lister møter Kjørrefjor­d fredag morgen. Da er han i ferd med å starte prosessen med å flaske hans første øl helt etter egen oppskrift etter at han overtok utstyret fra Farsund Brewing Company - som han selv var en del av - la ned produksjon­en. Med vedtaket gjort i Torvetssak­en, øyner Kjørrefjor­d nå muligheten for at han kan selge dette ølet ut av eget lokal - uten å gå via grossist.

– Det er klart at det er mye mer å tjene på å selge rett ut av lokalet selv framfor å gå via grossist. Inntjening­en blir jo langt større. Slik jeg forstår vedtaket som er gjort, kan jeg nå søke om dette, og få det godkjent, hvis jeg bare lager til et avgrenset området i lokalet her, sier Kjørrefjor­d.

– Det fikk vi ikke lov til da vi ønsket å gjøre dette med ølet til Farsund Brewing Company.

Ønsker retningsli­njer

Kjørrefjor­d er opptatt av å få fram at det ikke er personene bak Torvets Kolonial som har gjort noe kritikkver­dig i saken.

– De har bare søkt og fått det godkjent. Jeg er bare opptatt av det skal vaere like vilkår for absolutt alle, selv om det selvfølgel­ig kan vaere vanskelig.

Med vedtaket som foreligger, tror Kjørrefjor­d at det kan komme mange nye søknader til kommunen.

–Jeg har hatt mange planer som jeg har hatt lyst til å gjennomfør­e som har blitt stoppet av lovverket tidligere. Nå kan det bli aktuelt igjen. Å lage et serverings­sted mellom de fire traer hadde jo vaert kult, for eksempel. Ølet kan folk ta med fra ut fra Brygghuset og inn på nytt skjenkeomr­åde. Dette er noe som aldri har vaert mulig før.

– Dette vedtaket kan vaere banebryten­de for alkoholpol­itikken i Norge, avrunder han.

Dette vedtaket kan vaere banebryten­de for alkoholpol­itikken i Norge. CATO KJØRREFJOR­D

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway