Lister

Oppsiktsve­kkende gjest

- Av Åse Astri Bakka

Det ble en ekstra spennende dag på Lista fuglestasj­on da nattravnen kom på besøk.

– Det er veldig spennende, sier daglig leder Aïda López på Lista fuglestasj­on etter at det for aller første gang ble ringmerket en nattravn på stasjonen. Det skjedde 1. mai.

– Vi ringmerker­e har alltid en ekstra spenningsf­aktor på jobben; vi vet aldri hva vi kommer til å fange. Det kan alltid bli en overraskel­se, legger hun til.

Og en overraskel­se ble det da de fant en nattravn i et av fangstnett­ene ved fuglestasj­onen.

Sjelden fugl (Caprimulgu­s europaeus)

Nattravnen

er en art som er blitt stadig mer sjelden de seneste årtier. Det er en trekkfugl som kommer på våren i mai og reiser til Afrika om høsten.

– Hva nattravn? er spesielt

– Nattravn er en relativt sjelden fugl i Norge, med utbredelse kun i de sørøstligs­te delene av landet. Den er vanskelig å se om dagen, siden den er aktiv om natta og har veldig god kamuflasje. Det er nesten umulig å se den når den sitter stille om dagen, opplyser López .

Fuglen som ble ringmerket på Lista var en hann. Disse har lyse flekker naer vingespiss­ene og på de ytre stjertfjae­rene. Nattravnen­e blir omlag 28 centimeter lang, og den veier mellom 60 og 90 gram.

Kake-feiring med

Ifølge López er det blitt observert nattravn i fyrområdet i 2004, 2008, 2009, 2014 og 2017, men den er aldri før blitt ringmerket ved stasjonen.

På fuglestasj­onen har de ansatte en regel som sier at dersom det blir ringmerket en ny art så må den som ringmerker fuglen lage en kake til alle som jobber der.

– Jeg har vaert her siden 2012, så det er ikke så ofte jeg får sjansen til å ringmerke en ny art lenger, men denne muligheten kom tirsdag - og det var fantastisk, sier den daglige lederen, og legger til:

– Denne arten er i tillegg en kjempefin og spesiell fugl.

–Hvor ofte ringmerker dere en fugleart for første gang på stasjonen?

– Vi begynte å ringmerke i 1990. Det er ikke ofte vi ringmerker en ny art. I 2016 ringmerket vi for første og eneste gang en sibirspurv.

Sms-varsling

Da nattravnen ble fanget, så gikk det en «alarm» ut til fuglekikke­re som har en spesiell app på mobiltelef­onene sine. Det gikk ikke lang tid før flere fugleinter­esserte fra flere stedet i Vest- og Aust-agder var samlet ved Lista fyr og fuglestasj­onen for å se og ta bilder av den sjeldne gjesten.

– Vår hovedprior­itet er ikke å forstyrre fuglen. Når den skal slippes ut igjen kan interesser­te ta bilder av den. Det er alltid spennende å få se en nattravn, fordi det er sjelden. Noen av dem som var her hadde aldri sett den før, sier Aïda López.

 ?? FOTO: JONAS LANGBRÅTEN ?? Nattravnen fanger insekter i flukten ved hjelp av et meget stort gap.
FOTO: JONAS LANGBRÅTEN Nattravnen fanger insekter i flukten ved hjelp av et meget stort gap.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway