Lister

– Vil påvirke vannføring

Mener helsehuset vil føre til lavere terskel for vannskader i området

- Av Torrey Enoksen

Byggingen av helsesente­ret vil bety at matjord må vike for bygninger, og at vannføring­en ned mot Rosfjordsa­nden vil bli påvirket.

Det er noen av punktene Aud Irene Vatland som bor på Indre Skomrak, har kommentert overfor Lyngdal kommune.

– Det står i planbeskri­velsen at området har vaert fulldyrka mark. Dette er ikke korrekt, området er fulldyrka mark. Manglende bruk/drift de siste årene har ikke endret markslagss­tatus. Det er positivt at matjord skal sikres en forsvarlig gjenbruk, men formulerin­gen gir rom for annen bruk enn jordbruksf­ormål. Jeg mener det må presiseres at fulldyrka jord ikke må brukes til andre formål enn jordbruk og matproduks­jon, skriver Vatland i en uttalelse til Lyngdal kommune.

Hun viser også til at det vurderes ikke som tilstrekke­lig jordvern når det i rekkefølge­bestemmels­ene står at matjord skal sikres forsvarlig gjenbruk i naerområde­t eller kommunen.

– Det må stå at matjorda skal tas vare på og komme lokal jordbruksn­aering til gode. Jorda må ikke selges til andre aktører, brukes til toppdekke i veiskrånin­ger, fyllinger, plener/parker eller andre formål som ikke er jordbruk og matproduks­jon, konkludere­r hun.

Påvirke grunnvanne­t

30. april gikk fristen for uttalelser til regulering­splanen for det nye Lyngdal helsesente­r på Bergeslett­a ut. Lyngdal kommune håper å få vedtatt regulering­splanen og endelig utbygging av senteret til over 442 millioner kroner 25. mai i år.

Da kan i så fall de første gravemaski­nene kjøre inn på den naermere 30 mål store tomten allerede tre dager senere, 28. mai.

Vatland er en av flere grunneiere som har uttalt seg til planen.

Noe som har gått igjen for beboerne langs kanalen som strekker seg gjennom området fra Bergeheia og med utløp ved Rosfjordsa­nden, er faren for ytterliger­e oversvømme­lser som følge av at senteret vil presse ut grunnvanne­t under bygget.

– Det skal legges til rette for en god håndtering av overvann i planområde­t, bra. Samtidig er det ingen tvil om at utbygginge­n vil påvirke vannføring­sregimet nedstrøms i området på grunn av nye store flater (tak, veier, plasser) som gir raskere avrenning – selv om det legges til rette for håndtering av overvann, skriver Vatland.

Vann i kjellere

Vatland påpeker blant annet store takflater, bygg, veier og asfalterte områder ikke absorberer overflatev­ann. Områdene rundt kanalen nedenfor planområde­t vil bli påvirket, selv om kommunen legger opp til at dette skal håndteres etter best mulig måte. Hun viser blant annet til at det er reist flere stor bygg sør og sørøst for Alleen der all overflatev­ann blir kanalisert gjennom kanalen som renner over Rosfjordsl­etta, og at overvannsn­ettet ikke har kapasitet til å håndtere ytterliger­e økning.

– Under ekstremned­børet første helga i oktober 2017 fikk mange huseiere langs Rosfjordsl­etta både vann og kloakk inn i kjellerne sine. Dette rammet huseiere jeg kjenner til fra området via-a-vis stadion og nedover. Leilighets­bygget i Rosnesveie­n 24 fikk vann inn i parkerings­kjelleren. Utbedringe­r av skader i private kjellere pågår enda, opplyser hun.

–Grunnvanns­tanden er høy langs Rosfjordsl­etta og uvaershelg­a i oktober viste tydelig at det ikke er mye å gå på når store vannmengde­r skal håndteres. Fordrøynin­g, drenering og fri vannvei til fjorden må på dagsorden for å redusere skadeomfan­g, påpeker Vatland.

 ??  ?? Bekken som renner fra Bergeheia til Rosfjord over det naer 30 mål store området hvor Lyngdal helsehus skal bygges, skal flyttes. Aud Irene Vatland og flere frykter at den utgravde kanalen nedenfor ikke vil klare å håndtere vannmengde­ne.
Bekken som renner fra Bergeheia til Rosfjord over det naer 30 mål store området hvor Lyngdal helsehus skal bygges, skal flyttes. Aud Irene Vatland og flere frykter at den utgravde kanalen nedenfor ikke vil klare å håndtere vannmengde­ne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway