Lister

Spreller til i skjaergård­en

Starter bondekafé i restaurant­lokalene på Verftet i Ny Hellesund

- Av Vidar Falkum

Bent Sandvand og Jimmi Neiiendam frykter ikke for å grunnstøte når de tar bondeheime­nstilen med seg til Ny Hellesund.

–Dette blir ikke noen snobbeplas­s, da må de til en annen øy. Vi er ikke så glad i snobberi, men vi takler det jo, så vi får prøve å jekke dem litt ned, sier Bent Sandvand til Lister.

– Har det i blodet

Han og partner Jimmi Neiiendam, duoen bak de gammeldags­e konseptene på Simonhuset på Feda og Paulsens hotell i Lyngdal, skal overta driften av spisestede­t på Verftet i Ny Hellesund. Det var N247 som brakte nyheten først.

– Vi har det jo i blodet, og samtidig blir dette noe nytt for oss. Alt blir som å begynne på scratch, men vi kan ikke begynne å lage en helt egen stil på innredning­en når det bare er snakk om tre sommermåne­der i første omgang. Så får vi se etter det om vi har lyst å bli der lengre, sier Sandvand.

Det er lyngdølen Rune Torsøe som eier restaurant­en som inntil nylig huset anerkjente Bølgen & Moi. Kvindølen Trond Moi kastet imidlertid inn håndkleet i høst, da han ikke klarte å få til helårslønn­somhet på den idylliske øyperlen i Søgnes skjaergård. Nå hankes fedabuene inn for å drifte stedet i sommer, og deres første grep er å nedjustere konseptet fra restaurant til kafé.

Dansk millionbøf­f

–Vi har fått en god deal med Rune (Torsøe). Og vi får lønn, det er vi ikke alltid vant med. Vi er eventyrlys­tne og vil gjøre noe galskap som vanlig, og tenker litt av det samme som tidligere med mye fjas med gjestene. Skuldrene skal senkes. Dette skal ikke bli en stiv, fin plass, det skal vaere bondeheime­nstil, sier Sandvand.

– Men passer dette konseptet for det potensiell­e klientelle­t som tar luksusbåte­ne over fra hytta i Blindleia?

– Det velger de jo selv. Dette skal vaere noe jordnaert, så her må de bare komme seg ned på jorda igjen og bruke leideren som andre folk.

– Da snakker vi kanskje også om jordnaere retter som hakkebøff og kjøttkaker?

– Det må jo bli en begrenset meny når det er midt i høysesonge­n og alt er nytt. Men vi kommer til å kjøre på med litt av det vi hadde tidligere, som Jimmis danske millionbøf­f. Det blir selvfølgel­ig fiskesuppe, og så skal vi ha et godt utvalg for ungene, lover han.

– Ny Hellesund, navnet forplikter naermest til stive priser?

– Vi skal ikke ha restaurant­priser, men kan ikke legge oss langt under de andre rundt heller. Det er dyrere å drive der ute med transport og alt, men vi skal ikke ha priser som er langt ute på vidda.

Navnet på det nye stedet blir Café Verftet.

Verftarbei­der-stil

Sandvand lover også videreføri­ng av underholdn­ingsbiten fra Paulsens.

– Silje Torsøe skal synge nesten hver onsdag i sommer. Og så sleper vi med oss divaen (Monika Fossing) fra København. Og det blir kviss med grammofont­uten som vanlig.

Og selvsagt tar Sandvand og Neiiendam den helt ut når det gjelder arbeidsant­rekk på sin nye arbeidspla­ss.

– Klesstilen skal vaere verftarbei­der-stil. Vi snakker selebukser med oljekluten hengende ut av lomma.

På kafeen vil det vaere plass til rundt 70 gjester i førsteetas­je inne og 70 utenfor. I tillegg er det kurslokale­r til opp mot 40 gjester i andre etasje.

– Vi overtar i begynnelse­n av juni, og åpner for fullt når skoleferie­n begynner. Vi er jo spente. Det er noe annet å drive ute på ei øy. Det kan godt vaere det bare blir et sommerpros­jekt. Time will show, avrunder Bent Sandvand.

Dette skal ikke bli en stiv, fin plass, det skal vaere bondeheime­nstil. BENT SANDVAND

 ?? FOTO: TOM ARILD STØLE ?? Jimmi Neiiendam (t.v.) og Bent Sandvand bor i Simonhuset på Feda, der de til tider har servering i kjelleren. I sommer blir det fokus på kafédrifte­n i Ny Hellesund.
FOTO: TOM ARILD STØLE Jimmi Neiiendam (t.v.) og Bent Sandvand bor i Simonhuset på Feda, der de til tider har servering i kjelleren. I sommer blir det fokus på kafédrifte­n i Ny Hellesund.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway