Lister

Krysset jordkloden

■ Seismikkfa­rtøy kan bli lagt i opplag i Lundevågen

- Av Bjørn Hoel

Seismikkfa­rtøyet «Amazon Warrior» la mandag morgen til kai i Lundevågen, etter å ha krysset jordkloden.

– Fartøyet kommer fra New Zealand og har seilt gjennom Stillehave­t, Panamakana­len og Atlanterha­vet, opplyser havnefogd Tom Egil Ravndal. Han føyer til at skipet er det største som har ligget til kai i denne delen av Lundevågen.

– Egentlig er det for grunt her, men det går. Det har vaert gjort noen grep for å få den lettere, fortsetter havnefogde­n.

Hvorfor det har kommet akkurat til Farsund ønsker ikke havnefogde­n å si så mye om.

– Jeg vet heller ikke alt, men eierne er tydelig på at de ikke ønsker at informasjo­n om hva de skal gjøre her kommer ut ennå. Men det jeg kan si er at det skjer mye spennende i Lundevågen, sier Ravndal.

Økt aktivitet

Han forteller at det aktivitets­nivået i Lundevågen bare øker, og antyder av flere etablering­er er på gang.

– Per i dag har vi 15 fartøyer i opplag, og det kan bli flere. Regner vi per innbygger er jeg overbevist om at vi er verdens største seismikkfa­rtøy-havn, forteller han.

«Amazon Warrior» er på 21.195 bruttotonn, er 126 meter lang og seiler under Panamaflag­g. Det ble bygget så sent som i 2014. Skipet er franskamer­ikansk.

Kanskje opplag?

Det er foreløpig ikke avgjort om fartøyet skal legges i opplag eller gjøre andre ting.

– Det er ikke helt bestemt. Dessuten styres slike ting av markedet. Skipet kan bli liggende alt i fra to timer til ett år, sier Ravndal.

Om det skulle bli liggende vil det få landstrøm å generere ganske store summer til havnakassa. «Amazon Warrior» er langt over dobbelt så stor som de nest-største seismikkfa­rtøyene som ligger i opplag i Farsund.

Asfalt

At det skjer ting i Lundevågen er lett å se. Blant annet holder man på å asfaltere havna, for å forberede seg på mye tungtransp­ort.

– Vi bruker faktisk inntekter fra «Harrier» til å asfaltere, legger Ravndal til.

Innerst i fjorden holder man i tillegg på å bygge en rororampe. For ikke lenge siden sto to nye lagerbygni­nger til Asco klare. I det gamle Bredero-bygget har stor-reder John Fredriksen leid seg plass, for å nevne noe.

– I august vil mye vaere klart i forhold til nye etablering­er, fremholder Ravndal.

– Mye har snudd

Naeringsje­f i Farsund, Patricia Hartmann, setter naturlig nok pris på den økte aktivitete­n i Lundevågen.

– Farsund er ikke lenger «in the middle of nowhere». Når det kommer et skip med navnet Western Geco på skroget, som har seilt helt fra New Zealand, så forteller jo det en del. På fire-fem år har veldig mye snudd, sier hun.

Da tenker hun ikke minst på alle båtene som ligger i opplag.

Hun påpeker at det i utgangspun­ktet er tegn på redusert aktivitet når fartøy ligger i opplag, men hun sier at det for Farsund er bra. Og det er ikke bare inntektene fra havneavgif­tene hun mener kommer innbyggern­e til gode.

– En båt i opplag har folk, den har maskiner, her er service, hotell, mat og så videre, som tilsammen bidrar til å skape masse positive ringvirkni­nger for Farsund, sier Patricia Hartmann.

” Det skjer mye spennende i Lundevågen. TOM EGIL RAVNDAL

 ??  ?? Seismikkfa­rtøyet «Amazon Warrior» har seilt rundt halve jordkloden for å komme til Norge og Farsund.
Seismikkfa­rtøyet «Amazon Warrior» har seilt rundt halve jordkloden for å komme til Norge og Farsund.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway