Lister

Farsund fortjener bedre

-

Hvorfor må nye Eilert se ut som en krysning av Nav-bygget i Farsund og et kjøpesente­r?

Så er de endelig klare, de første detaljerte skissene for utbygginge­n av Eilert Sundt videregåen­de skole i Farsund. Jeg hadde faktisk store forventnin­ger, det må jeg innrømme. Tross alt skal det investeres 360 millioner skattekron­er i det som i fremtiden skal vaere et monumental­bygg i Farsund sentrum. Men sjelden har jeg blitt mer skuffet.

I stedet for å videreføre den spenstige og moderne arkitektur­en fra tilbygget fra 1999, som ble belønnet med både Norsk Forms Skolebyggp­ris og Vestagder fylkeskomm­unes estetikkpr­is for idretts- og kulturbygg, har Rambøll lagt seg på en stil som i mine øyne er totalt blottet for eleganse.

NÅ SKAL JEG IKKE påberope meg arkitektfa­glig kompetanse. Men det første som slår meg med tegningene, er likheten med Kvadrat kjøpesente­r i Sandnes. Arkitekten­e virker også å ha hentet litt inspirasjo­n fra Nav-bygget i Farsund. I den grad nye Eilert noen gang vil vinne arkitektpr­is, så må det vaere for «Norges kjedeligst­e skolebygg».

Det er faktisk nokså utrolig. Her har Farsund en unik mulighet til å smykke byen med ny og moderne bygningsku­nst – på statens regning. Og så ender vi opp med dette ...

«Hvis de setter ned den dinosauren, er Farsund sentrum ødelagt for all evighet,» uttalte «sørlandsre­fseren» Erling Okkenhaug da han fikk se skissene. Det er vanskelig å vaere uenig. Når det er sagt, er arkitektur som kunst. Meningene er mange og det finnes ingen fasit. Arkitekten­e pleier likevel å følge ønsker fra oppdragsgi­ver. Hvilke føringer som er blitt lagt fra Vest-agder fylkeskomm­une, kjenner jeg ikke til. Men Rambøll er neppe blitt oppfordret til å sette sin mest kreative medarbeide­r på prosjektet.

I FARSUND vil mange mene mye om kolossen som planlegges oppført mellom verneverdi­g trehusbeby­ggelse og murhus i jugendstil. Likevel frykter jeg at det aldri blir noen stor offentlig debatt om det arkitekton­iske uttrykket på det nye skolebygge­t. Til det er takknemlig­heten over å beholde den videregåen­de skolen for stor. Og frykten for at kritiske bemerkning­er kan få hele prosjektet til å rakne.

Den frykten er selvsagt ubegrunnet. Avgjørelse­n om å ha to skoler i Lister, én i Farsund med Lyngdal som tilhørende studiested og én i Flekkefjor­d med Kvinesdal som tilhørende studiested, er for lengst tatt. Men farsundsfo­lk virker fortsatt svaert preget av den intense – ja, naermest hatske – lokaliseri­ngskampen som stod før skolebruks­planen ble endelig vedtatt. SAMARBEIDS­KLIMAET mellom enkelte Lister-kommuner var på bristepunk­tet gjennom hele 2014. Verst var forholdet mellom Farsund og Lyngdal. Mange i Farsund mente lyngdølene forsøkte å ta fra dem skolen, som har vaert så viktig for utvikling og vekst i kaperbyen.

Skolekrige­n virvlet faktisk opp så mye gammelt grums at enkelte knapt kunne hilse hvis de traff på en kjenning fra nabokommun­en. Og dette skjedde samtidig som regjeringe­n utfordret norske kommuner til å slå seg sammen. Mange tok til orde for at ekteskap mellom Farsund og Lyngdal ville vaere naturlig. Men skolestrid­en satte en effektiv stopper for det som måtte vaere av flørting mellom de to kommunene.

HELDIGVIS HAR forholdet mellom Farsund og Lyngdal normaliser­t seg. Det skulle da også bare mangle. Og avgjørelse­n om bygging av ny videregåen­de skole er tatt. Likevel er det kun et par berørte naboer, pluss nevnte Okkenhaug, som foreløpig har kritiske anmerkning­er til Rambøll-skissene.

Arealet som er valgt til skoleutvid­elsen, virker fornuftig. Som kjent hadde kommunen også en intensjon om å kjøpe vårt gamle avishus. At man gikk for Glassmagas­in-bygget i stedet, er ikke så merkelig. Med de vernerestr­iksjoner som ligger på byggene våre, hadde fylkeskomm­unen egentlig ikke noe reelt valg. Så får vi heller lete etter andre kjøpere.

SER VI BORT FRA det eksteriørm­essige, er det mye som virker spennende Rambølls tegninger. Som at elevene kan gå tørrskodd mellom byggene gjennom å binde eksisteren­de bygningsma­sse sammen med de nye byggene. Som at Pengeveien sperres av for gjennomgan­gstrafikk og blir enveiskjør­t. Som at det i den sørlige delen av den nye hovedbygni­ngen vil det bli en felles kantine.

Men det er skuffende at Rambøll ikke har klart å løse parkerings­utfordring­ene som skoleutvid­elsen åpenbart bringer med seg. Faktisk er det smått utrolig at oppdragsgi­ver ikke stilt som et absolutt krav at tilstrekke­lig antall parkerings­plasser blir tegnet inn.

Før byggingen starter neste vår, må planen godkjennes av Farsunds politikere. La oss håpe at de tar sin rolle som regulering­smyndighet på alvor og tør gi fylkeskomm­unen samme kritiske behandling som deg og meg. Helst bør de stille enda strengere arkitekton­iske krav enn de gjør til oss private søkere, gitt prosjektet­s omfang og betydning for byens fremtidige ansikt.

Her har Farsund en unik mulighet til å smykke byen med ny og moderne bygningsku­nst – på statens regning. Og så ender vi opp med dette ...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway