Lister

Lobbyerte for Håøyflua

Farsund Frp i møte på Stortinget

- Av Karl Birger Saelør

Ingrid Williamsen i Farsund Frp dro nylig til Stortinget for å drive lobbyvirks­omhet for fjerning av Håøyflua.

– All honnør til Williamsen og Frp for at de står på i denne viktige saken. Det setter jeg stor pris på. Å drive lobbyvirks­omhet er veldig viktig, sier ordfører Arnt Abrahamsen.

50 millioner

Det ble først signaliser­t at fjerning av Håøyflua kunne skje i 2018. I fjor vår ble fjerningen, med kostnadsra­mme på 50 millioner, plutselig flyttet til andre del av planperiod­en i NTP, fra 2023 til 2029.

– Det var stor skuffelse da tiltaket ble flyttet så langt frem i tid. Sammen med davaerende rådmann Vidar Torsøe var jeg i Oslo og drev lobbyvirks­omhet. Vi var blant annet i sent kveldsmøte med Hans Fredrik Grøvan, som ikke var allverdens entusiasti­sk. Han viste til at Vest-agder hadde fått masse penger til utbygging av E 39 og måtte vaere fornøyd med det, sier Arnt Abrahamsen.

Skeptisk

I februar i år åpnet Samferdsel­sdeparteme­ntet opp for at kommuner og fylkeskomm­uner kan forskutter­e slike tiltak. Ingrid Williamsen og Frp er skeptisk til forskotter­ing hvis man ikke får avtale med Stortinget.

– Kommunen får årlige overføring­er fra staten, de skal prioritere­s til kommunale tjenester som blant annet skole, barnehage og omsorg. Å fjerne Håøyflua er statens oppgave. Vi ble fortvilet når Stortinget utsatte fjerningen til etter 2023. Dersom kommunen forskutter­er, da må det ligge en avtale med Stortinget om tilbakebet­aling, ellers så kan vi frykte for at det er skolebarna og de eldre som må betale for forskutter­ingen, sier Williamsen i en pressemeld­ing.

Usikkerhet

Farsund formannska­p vedtok nylig enstemmig å ikke forskutter­e midler til å sprenge Håøyflua i 2018.

– Vi er usikre på risiko og ansvar hvis vi forskutter­er. Dette er noe helt nytt, som ikke er blitt prøvd før. Derfor er alt usikkert. Men saken vil nok uansett komme opp igjen til neste år. Med tid og stunder tror jeg en fjerning av Håøyflua vil tvinge seg frem, dersom vi skal få til den utviklinge­n i havnen vår som vi ønsker, sier Arnt Abrahamsen.

Han ser på et samarbeid med utbyggere som en mulig løsning for å få den etterhvert meget omtalte Høyflua fjernet.

Stor betydning

Ingrid Williamsen var sammen med Gisle Meininger Saudland, stortingsr­epresentan­t for Vest-agder Frp, i møte med Morten Stordalen, som er Frps fraksjonsl­eder i transporto­g kommunikas­jonskomite­en.

Farsund kommunes fortvilels­e ble tatt opp, og det ble understrek­et hvor stor betydning det vil få for naeringsli­vet og utviklinge­n i Farsund at Håøyflua blir fjernet. Hvilke muligheter kommunen har for å få til en avtale om tilbakebet­aling ble også diskutert.

I følge pressemeld­ingen sa Morten Stordalen dette:

– Dette er absolutt verdt å se på. Dersom det er mulig å få med Stortinget på det å binde opp fremtidig Storting, det gjenstår å se. Det skal ikke stå på Frps gruppe på Stortinget.

Morten Stordalen har rådet Farsund Frp til å få med kommunen på en søknad til Kystverket. Sammen med Gisle Meininger Saudland vil Stordalen følge opp Håøyflua i Stortinget når det blir aktuelt.

Dersom kommunen forskutter­er, da må det ligge en avtale med Stortinget om tilbakebet­aling, ellers så kan vi frykte for at det er skolebarna og de eldre som må betale for forskutter­ingen. INGRID WILLIAMSEN

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Ingrid Williamsen i Faraund Frp var i møte med Morten Stordalen (til v.) og Gisle Meininger Saudland på Stortinget.
FOTO: PRIVAT Ingrid Williamsen i Faraund Frp var i møte med Morten Stordalen (til v.) og Gisle Meininger Saudland på Stortinget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway