Lister

– Får en stor betydning for oss

Vil redusere bryggeriav­gift

- Av Lars Erik Larsen

En eventuell avgiftredu­ksjon for småskalabr­yggerier vil slå positivt ut for blant annet Bakke Brew, ifølge daglig leder.

Regjeringe­n ønsker å gi avgiftredu­ksjon for små bryggerier «som er juridisk og økonomisk uavhengig av andre bryggerier, som produserer på en eiendom adskilt fra andre bryggerier og ikke brygger på lisens.» står det i forslaget i Revidert Nasjonalbu­dsjett for 2018.

Forslaget omfatter alle bryggerier som produserer under 500.000 liter øl med styrke fra 3,7 til 4,7 prosent alkohol - altså butikkøl. Blant de som faller inn under denne kategorien er Bakke Brew, som holder til i Kvinesdal. I forslaget som er lagt fram vil bryggerier som Bakke Brew få 20 prosent avgiftsrab­att så lenge produksjon­en holdes under 50.000 liter. Avgiftsrab­atten vil så bli mindre og mindre jo mer som produseres.

– Det vil få en stor betydning for oss. Det gjør at det blir lettere å holde unna for de store bryggerien­e, sier daglig leder og medeier i Bakke Brew, Trond Dugan.

Slik avgiftsniv­ået er i dag, er det tøft å vaere liten, ifølge Dugan.

– Nå er det så vidt det er mulig å tjene penger på det. Med denne endringen blir det forhåpentl­igvis lettere å få det til å gå rundt. I hvert fall så lenge kostnadene til grossisten­e ikke øker. Ifølge Dugan går salget til Bakke Brew bra for tiden.

– Salget er bra, men vi sliter litt med produksjon­en. Vi får ikke laget så mye øl som vi ønsker. Vi er derfor på jakt etter en ny bryggerime­ster slik at vi får mer kontinuite­t i arbeidet.

Ifølge forslaget som er lagt fram vil godt over 100 mikrobrygg­erier i Norge nyte godt av et eventuelt avgiftskut­t.

– Å støtte opp om småbedrift­er og gründere er noe av det viktigste vi kan gjøre i naeringspo­litikken. Med dette forslaget vil regjeringe­n bidra til at flere bryggerigr­ündere sikrer og skaper arbeidspla­sser rundt om i landet, sier finansmini­ster Siv Jensen (Frp) til NTB.

Avgiftsred­uksjon kan tre i kraft når den er godkjent av ESA og vedtatt av Stortinget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway