Lister

Ber bilister vaere oppmerksom­me

- Av Lars Erik Larsen

– Rådyrene får vi ikke gjort noe med, men bilistene kan vi gjøre noe med.

Det sier sekretaer i Viltnemnda i Farsund kommune, Jan Fredrik Sundt. Han ber nå folk som skal ute og kjøre om å vaere ekstra oppmerksom­me på vilt i veibanen. Mai måned er nemlig en av de månedene med flest påkjørsler av vilt i løpet av året, ifølge Sundt.

– Nå støtes rådyrkalve­ne som ble født i fjor bort fra moren. Det gjør at en generasjon – som er rotløs og ikke vant til å løpe rundt alene uten moren – nå må komme seg rundt på egenhånd. Det kan føre til at de plutselig dukker opp i veibanen, sier Sundt.

Sekretaere­n i Viltnemda mener lavere fart kan føre langt faerre påkjørsler.

– Veiene kan vaere så klare de bare vil, men det betyr ikke at det kan skje ulykker. Radioslett­a i Farsund er et eksempel på dette. Det er et av områdene med flest viltpåkjør­sler til tross for at det er god sikt og strak strekning.

Og skulle uhellet først vaere ute, meld fra!

– Det er et økende problem at flere og flere kjører videre uten å melde fra. Det fører til større dyrelidels­er og er alvorlig. Det ligger merkebånd på alle verksteden­e i kommunen. Disse kan brukes til å merke påkjørsels­tedet, sier Sundt..

Hva gjør du ved viltulykke­r 1. Sikre skadestede­t.

2. Ring politiet på 02800 (ved personskad­e også 113).

3. Bruk merkebånde­t og marker påkjørsels­tedet tydelig dersom dyret forlot veien. Følg aldri etter skadet vilt. Det kan angripe, i tillegg til at sporene dine kan ødelegge for søkshunden.

4. Diriger trafikken om nødvendig.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway