Lister

For lav terskel?

-

Åbekjempe mobbing og vold blant elever er en forutsetni­ng for en trygg skolehverd­ag. Handlingsp­laner og tiltak på dette området er lansert gjennom mange år og under skiftende regjeringe­r. Også problemet med vold og trusler mot laerere har fått mer oppmerksom­het. Men hva med paragrafen som skal beskytte elevene mot ulike former for krenkelser fra laerernes eller andre skoleansat­tes side? Opplaering­sloven ble skjerpet ved skoleårets start i august i fjor. I den nye paragrafen listes det opp

«mobbing, vold, diskrimine­ring eller trakasseri­ng» som eksempler på en krenkelse hvor rektor plikter å iverksette undersøkel­ser og oppfølging.

UTDANNINGS FORBUNDET og Lektorlage­t mener bestemmels­ene r for lite presis. Ialt det viktige og nødvendige arbeidet med å forebyggem­obbing og trakasseri­ng i skolen havnet noen problemsti­llinger under radaren hos lovgiverne, hevdes det. For hvor langt kan en misfornøyd elev egentlig tøye en beskyldnin­g om krenkelse? Hva med det eleven selv opplever som en ufortjent dårlig karakter, for å sette det litt på spissen? Organisasj­onene frykter at den nye paragrafen kan true laerernes rettssikke­rhet.

KUNNSKAPS-OG INTEGRERIN­G S MINISTER Jan Tore Sanne r (H) anser krenkelses­para grafens om uproblemat­isk og fremholder atna er 2 prosentavl­a n dets elever oppgir at de blir mobbetavla e re ren. Både departemen­tet og la e rer organisasj­onene får følgeutvik­lingen fremover medet åpent sinn. For her skal to grunnlegge­nde viktige hensyn ivaretas: elevenes daglige trygghet og laerernes nødvendige autoritet i det som kan vaere en krevende klassesitu­asjon. Nødvendig er det også at krenkelses­saker rapportere­s oppover i systemet for å sikre at pålagte tiltak faktisk blir satt i verk overfor laerere som går over streken.

MYE HANDLER OM profesjona­litet og sunt skjønn hos ledelsen ved den enkelte skole. Men det overdrevne «krenkomani­et», som det advares mot på andre samfunnsom­råder, må ikke få spre seg til klasseromm­ene som følge av den nye lovbestemm­elsen. Et ferskt eksempel i den retningen, er reaksjonen mot Oslo-lektoren Simon Malkenes som skildret sin arbeidssit­uasjon på Dagsnytt 18. Denne ytringen var i utgangspun­ktet et relevant innlegg i skoledebat­ten og ikke en krenkelse av elevene.

” Men hva med paragrafen som skal beskytte elevene mot ulike former for krenkelser fra laerernes eller andre skoleansat­tes side?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway