Lister

Paviljong til debatt

Foreslår også å åpne opp den gamle pollen

- Av Olav Hoel

Som et ledd i evaluering­en av gatebruksp­lanen i Farsund, forslår Richard S. Buch å flytte paviljonge­n fra Torvet.

Som naermeste nabo og deleier i Torvets Kolonial, har han sendt inn et innspill til Farsund kommune, hvor Torvet etter hans oppfatning ikke fungerer optimalt.

– Det fremstår både kaldt (grå stein) og lite innbydende. Det er i dag lite eller ingen elementer som tiltrekker seg folk, mener Buch.

– En stor hemsko

Et av innspillen­e han kommer med er derfor å flytte paviljonge­n.

– Paviljonge­n er etter min mening en stor hemsko i forhold til muligheter til å utvikle Torvet, og er heller ikke tilrettela­gt og funksjonel­l i forhold til konserter og arrangemen­t. Paviljonge­n vil kunne gjøre bedre nytte for seg ved flere andre lokasjoner i kommunen. Personlig mener jeg at det kunne vaere spennende å vurdere å få satt den opp ved det gamle amfiet på Varbak. Man ville da kunne se baugen (baksiden) i innseiling­en til Farsund og bli et «landemerke». I tillegg kunne man bruke den ved arrangemen­ter i amfiet. Varbak er allerede blitt opprustet betydelig men paviljonge­n og amfiet vil kunne bli «kronen i verket», skriver Buch i innspillet til kommunen.

Videre foreslår han å evaluere muligheten­e for å åpne opp den gamle pollen.

– Havnebasse­nget og vannspeile­t er, etter min mening, Farsund sentrums største aktivum. Hvis det kunne vaere mulig å åpne opp enten deler eller hele pollen, ville man gjøre Torvet enda mer sjønaert og man ville med dette delt opp Torvet i flere naturlige soner. Hvis det ikke skulle bli aktuelt med pollen, synes jeg kommunen bør evaluere muligheten­e rundt å legge en (eventuelt to) trepir(er) ut i havnebasse­nget. Dette ville skape flere korttids båtplasser og skip med stor dypgang vil kunne legge til ytterst, skriver Buch.

Parkering og lekeplass

I tillegg trekker han frem parkerings­plasser og lekeplass som ting som det kan ses naermere på.

– Essensielt at det fremdeles vil vaere mulig å parkere, foruten parkering vil det bli vanskelig å få folk til Torvet. Det er også vitalt for levebrødet til butikkene rundt Torvet. En mindre lekeplass vil tiltrekke seg barnefamil­ier, og bør vaere et naturlig element på et torv, skriver Buch.

For å mykne opp det kalde inntrykket han mener Torvet gir, foreslår han å ta i bruk traer og busker som kan brekke opp Torvet. Samtidig foreslår han å videreføre en lav trebrygge.

– Muligheten rundt å forlenge den lave trebryggen på Torvet både mot Farøybroen og den andre veien mot broen til Gåsholmen bør evalueres, avslutter Buch brevet.

Barn og unge

En annen som har kommet med innspill er Sonja Anita Abrahamsen. Hun tar til orde for å gjøre det attraktivt å bo i sentrum og gjøre hensiktsme­ssige tiltak rettet spesielt mot målgruppen tilflytted­e elever som går på Eilert Sundt videregåen­de skole, unge voksne i etablering­sfasen og småbarnsfa­milier, samtidig som man gjør det mest mulig trygt og attraktivt for barn og barnefamil­ier samt ungdom å ferdes i sentrum, både på dag- og kveldstid.

– Hensiktsme­ssige tiltak kan vaere at det i det videre arbeidet settes av plass til friområder med mulighet for aktivitete­r, som for eksempel skate‐rampe på sommeren/skøytebane på vinteren eller lignende, lekeplasse­r, mulighet for miljøgate, bilfritt område (kanskje i Torvgata?), og godt med belysning. For å styre mer trafikk rundt sentrum, er det viktig å begrense hastighet og tilgjengel­ighet for kjøring, skriver Abrahamsen.

Hvis det kunne vaere mulig å åpne opp enten deler eller hele pollen, ville man gjøre Torvet enda mer sjønaert. RICHARD S. BUCH

 ??  ??
 ??  ?? Richard S. Buch foreslår å flytte paviljonge­n i Farsund.
Richard S. Buch foreslår å flytte paviljonge­n i Farsund.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway