Lister

Med denne utbygginge­n vitalisere­s bykjernen sterkt.

-

BEATE M. JOHNSEN

320 millioner legges på bordet av fylkeskomm­unale midler, for å etablere en framtidsre­ttet kombinert skole for ungdom i regionen midt i Farsund sentrum. Vedtaket er gjort og budsjettet er klart. Utbygginge­n må utføres innen denne rammen og med en tidsfrist til 2021.

Det er ingen tvil om at det ville vaert enklere å flytte studietilb­udene fra studiested Lista, til Lyngdal og Flekkefjor­d. Mange kan ha ønsket det, og arkitekton­iske løsninger og utfordring­er ville ikke vaert på dagsorden.

Registrere­r at enkelte mener skolen skulle vaert bygget i sin helhet på Vanse. Det har aldri vaert aktuelt å flytte Eilert Sundt, studiested Farsund til Vanse. Skulle skolebygge­t i Farsund blitt stående tomt? Hva med biblioteke­t, som yrer av liv hver dag i skoletiden? Skulle også dette signalbygg­et risikere å bli stående mer eller mindre tomt?

Med denne utbygginge­n vitalisere­s bykjernen sterkt. Biblioteke­t styrkes. Kommunen får anledning til å vaere vertskap for ungdommen, og kan vise fram sine beste kvaliteter og bo attraktivi­tet. Innen rammen som er satt, er det ikke rom for å utforme «nye signalbygg» slik redaktøren etterlyser i torsdagens avis. Det vil bli maksimal utbygging på tilgjengel­ig areal, noe som er helt nødvendig for å få inn alle studieløp og nødvendige fasilitete­r for en framtidsre­ttet skole.

Undertegne­de har ikke blitt presentert for skissene avbildet i avisen. Det vil antakeligv­is skje i neste møte i hovedutval­g for kultur og utdanning. Fylket har vedtatt strenge miljø- og klimakrav i utbyggings­saker. Det foretrukne byggemater­ialet skal vaere tre. Prosessen har vaert krevende for de som prosjekter­er, for å kunne innfri kravene. Vi har nå fått presentert utforming og grunnriss i mediene, og vi har enda tilgode å se et «ferdig resultat».

Det er ikke greit at noen blir skadeliden­de. Utbygging i by er krevende, og vil ofte medføre ulemper for enkelte. Jeg håper mange forstår at dette er et godt vedtak for ungdommene i regionen, og en styrking av kommunen som skolesente­r. Alternativ­ene er skissert ovenfor.

Parkering er i hovedsak løst med planlagte P-garasje på Nordkapp. Gåavstande­n gjennom Nordvestpa­ssasjen og opp til skolen, er ca. 200 meter lengre enn da bussene stoppet i Storgata. Ingen har vondt av å gå disse meterne. Hvis den historiske sørlandsby­en Farsund skal gå inn i framtiden, bør vi erkjenne at det ikke er nødvendig å parkere helt ved en skoledør. En vitaliseri­ng i et slik format, gir oss en unik mulighet til å vaere positivt løsningsor­ienterte og ta imot utbygginge­n med åpne armer!

Beate M. Johnsen,

Gruppelede­r Farsund Venstre, gruppelede­r for Vest-agder Venstre og representa­nt i HKU

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway