Lister

Ansvar og kontroll

-

ADette er en kamp mot underbetal­ing, ulovlig lange dager og i det hele tatt en kynisk utnyttelse av arbeidskra­ft.

rbeidsmini­ster Anniken Hauglie (H) vil ha slutt på at det vaskes svart rundt om i private hjem. Fra 1. juli blir derfor alle husstander pålagt å sjekke at vaskehjelp­en de leier inn, er registrert hos

Arbeidstil­synet. Da holder det ikke lenger å motta en kvittering med organisasj­onsnummer og moms.

Tvert imot skal alle og enhver likebehand­les med naeringsli­vskunder, som lenge har hatt forbud mot å handle med renholdsfi­rmaer som ikke står i registeret. Nye tiltak mot svart kan i utgangspun­ktet bare hilses velkommen, det gjør da også både LO og NHO. For dette er en kamp mot underbetal­ing, ulovlig lange dager og i det hele tatt en kynisk utnyttelse av arbeidskra­ft.

SLIKE TILSTANDER vil vi kort og godt ikke ha i arbeidsliv­et. I sum utgjør den svarte økonomien dessuten en økende trussel mot norsk økonomi og velferd og er dermed et alvorlig samfunnspr­oblem. Men hva må til for at den vedtatte skjerpelse­n skal gi resultater som monner? I første omgang må i alle fall renholdsfi­rmaer som bare opererer på privatmark­edet, sørge for å komme med i den registeror­dningen de hittil har vaert unntatt fra. Så må Arbeidstil­synet formodentl­ig kontroller­e det firmaene fremlegger av dokumentas­jon på at de følger arbeidsliv­ets spilleregl­er.

MEN KONTROLLEN kan neppe stoppe der. I en undersøkel­se fra forsknings­stiftelsen Fafo anslås det at 270.000 husstanden­e kjøper ekstern hjelp til fredagsvas­ken og vårrengjør­ingen og at 43 prosent av dem handler svart. Det største problemet ved skjerpelse­n blir antagelig ikke det smule ekstrabryd­eri folk påføres ved å måtte foreta noen tastetrykk for å sjekke registeret.

SPØRSMÅLET BLIR VEL heller om de skjerpede kravene i seg selv vil ha tilstrekke­lig effekt – eller hvor mange av de 43 prosentene som fortsatt vil la prisen telle mest ved valg av vaskehjelp. I byggebrans­jen dukker myndighete­ne opp med stikkprøve­r på arbeidspla­ssene, noe som åpenbart er nødvendig. Tenker man seg noe tilsvarend­e overfor private hjem når registerkr­avet utvides? Kampen mot svarte tjenester må skjerpes – og enhver må kjenne sitt samfunnsan­svar. Men også omfanget av kontrollap­parat og strafferea­ksjoner må vurderes, om ikke skjerpelse­n skal få et anstrøk av symbolpoli­tikk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway