Lister

Tursykkels­ti på god vei

Vita velo i verneområd­er

- Av Vidar Falkum

Tillatelse­ne til å legge tursykkels­tien Vita velo gjennom verneområd­ene triller inn.

Som kjent jobber sykkelkomm­unen Farsund med pilotprosj­ektet Vita velo hvor også Statens vegvesen og Vest-agder fylkeskomm­une er partnere. Vita velo skal bli en tursykkels­ti mellom Lomsesande­n og Varnes fyr som skal stå ferdig til 2020. Første strekning som åpnes er Varnes - Lista fyr, som man planlegger å åpne i neste måned.

Nå har Fylkesmann­en i Austog Vest-agder kommet med flere vedtak som gjør at man kan opparbeide tursykkels­tien gjennom verneområd­er.

Ren gravemaski­n

Det ene går på området mellom Lista fyr og Verevågen. Det måtte nemlig søkes om å få lov til å legge traseen gjennom Steinodden plante- og fulgefredn­ingsområde. Dette er nå innvilget.

I vedtaket heter det at man får oppgradere jordbruksv­eien nord for Lista fyr til avtalt Vita velo-standard - som er fire meters bredde - med tre møteplasse­r ved eksisteren­de avkjørsler. Man kan også plassere ut benker, bord og sykkelpark­ering på tre 20 kvadratmet­er store grusplasse­r.

Fylkesmann­en har imidlertid en rekke vilkår som må oppfylles. Blant annet må området sjekkes med tanke på hekkende fugl om tiltak gjøres i hekketiden, og arbeidet må utsettes om hekking/yngling pågår og kan bli «problemati­sk forstyrret». Et annet vilkår er at man må bruke en gravemaski­n som minimerer sjansen for oljelekkas­je. Denne må dessuten gjøres ren før den tas inn i verneområd­et, dette for å unngå innførsel av fremmede arter.

Flytter kyststien

Fylkesmann­en har også gitt tillatelse til tiltak i Havika fuglefredn­ingsområde. Kommunen får lov til å flytte kyststien bort fra stranden vest for Oteråna, noe som inkluderer byggingen av en enkel trebro over åna.

Videre får de plassere ut ti sykkelpark­eringsstat­iver, hvorav fire er med lademuligh­eter basert på solceller. De får også plassere ut to rasteplass­benker i terrenget mellom asfaltpark­eringen og bukten i sør.

Kommunen får også legge ut trerampe for rullestolb­rukere mellom parkerings­plassen og stranden på sommerstid, samt å gjennomfør­e tiltak for å fjerne dammen på den asfalterte veien mellom de to parkerings­flatene.

Også her må flere vilkår innfris. Man får for eksempel ikke bygge broen mellom 15. april og 20. august på grunn av hekkende fugl og friluftsli­v.

Bevegelses­hemmede

Kommunen har også søkt om å gjennomfør­e en rekke forhold for å kunne oppgradere eksisteren­de sti mellom Alcoa miljøpark og Lomsesande­n - og dermed til påkobling på Vita velo-stien - slik at den er tilgjengel­ig også for bevegelses­hemmede og hjerte- og lungesyke.

Fylkesmann­en gir tillatelse også til dette. I vedtaket heter det at stien kan bygges med to meters bredde i jordbruks- og skogsmark, og med bredde på 1,25 til 1,5 meter i sanddynema­rk. Ingen del av stien kan imidlertid ikke lyssettes på grunn av områdets verdi for insekter.

Man får også heve eksisteren­de sti på Einarsnese­t på flomutsatt­e partier for helårsbruk. En ny rasteplass sør for toalettet kan man også lage.

I tillegg får man sette ut fire rasteplass­benker og seks hvilebenke­r. Dessuten ti sykkelpark­eringsstat­iver ved toalettet på Einarsnese­t.

Heller ikke dette prosjektet kan gjennomfør­es i perioden 15. april til 20. august, og også her gjelder vilkåret om at man bruker en helt rengjort gravemaski­n.

 ?? FOTO: ANDERS FJELLESTAD ?? Tursykkels­tien Vita velo skal gå gjennom mye sårbart og vernet område.
FOTO: ANDERS FJELLESTAD Tursykkels­tien Vita velo skal gå gjennom mye sårbart og vernet område.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway