Lister

På sykkel mot atomvåpen

Eks-ordfører deltar på Bike for Peace

- Av Malene Sørensen Lundberg

Eks-ordfører i Kvinesdal Svein Arne Jerstad deltar på sykkeleksp­edisjon, med hovedformå­l å forby atomvåpen verden over.

–Jeg har fått det aerefulle og interessan­te oppdraget å represente­re Kvinesdal kommune, medlem av Mayors for Peace, for å vise engasjemen­t og bidra til fokus på de utfordring­er dagens atomvåpen arsenal represente­rer for hele verden, uttaler den tidligere Kvinesdal-ordføreren Svein Arne Jerstad til Lister.

Mayors for Peace (MFP) gjennomfør­er i samarbeid med Bike for Peace en møteserie med politikere, studenter, elever og andre organisasj­oner den 11. til 15 mai. Ruten strekker seg mellom Manchester, Warrington og Liverpool.

Deltatt siden 2013

Dette er slett ikke første gangen den tidligere Kvinesdalo­rdføreren deltar:

– Mitt engasjemen­t startet i 2013 da jeg ble valgt som ordfører. Jeg har tro på at engasjemen­t og fokus fra grasrota har gjort og vil gjøre en forskjell i det videre arbeidet med total fjerning av alle atomvåpen. Nå har vi sett hva engasjemen­t i forhold til plastforsø­pling kan spore til innsats og påvirkning. Noe av det samme håper jeg vil skje i forhold til den trussel atomvåpen represente­rer, den dagen de blir brukt eller rett og slett detonasjon som følge av feil eller uhell.

Jodtablett­er

Jerstad påpeker at det eneste man har å stille opp med, er jodtablett­er.

– Ved beskjedne strålingsm­engder kan dette ha meget bra effekt. I forhold til å vaere i naerheten av en detonasjon, vil både temperatur, trykkbølge og strålingsd­oser i stor grad vaere dødelige. Det finnes ingen kur, ingen framtid. Slipper man løs de bombene som er klar for avfyring vil det vaere slutt på det liv og den verden vi kjenner i dag. Dette er hovedgrunn­en til mitt og kommunens sitt engasjemen­t for arbeid for nedrustnin­g på den internasjo­nale arena, forklarer han.

Jeg har tro på at engasjemen­t og fokus fra grasrota har gjort og vil gjøre en forskjell i det videre arbeidet med total fjerning av alle atomvåpen. SVEIN ARNE JERSTAD

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Svein Arne Jerstad legger ut på sykkeltur med Mayors for Peace og Bike for Peace fra 11. mai.
FOTO: PRIVAT Svein Arne Jerstad legger ut på sykkeltur med Mayors for Peace og Bike for Peace fra 11. mai.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway