Lister

Vil ha lengre vei

Svenevik-beboere med innspill om gang- og sykkelsti

- Av Torrey Enoksen

Reinert Seland og en rekke andre beboere på Ytre Svenevik mener planene for en ny vei med gang- og sykkelsti til erstatning for Hogganstie­n må forlenges.

– Arealplane­n slutter i dag ved Eigeråsvei­en. Dette er et uforståeli­g endepunkt, siden mesteparte­n av nåvaerende og planlagt bebyggelse finnes på Ytre Svenevik. Gangstien bør føres videre forbi Ytre Svenevik (krysset på Myra). Det må også sikres at gang og sykkelbane­n føres fram til «Ubostadkry­sset», ellers vil den tape en god del verdi, mener Seland.

Fram til slutten av mai er planen for en helt ny vei og kryssløsni­ng til Lyngdal havn og videre mot Svenevik ute til høring.

Seland er en av flere beboere og grunneiere på Svenevik som i dag trafikkere­r fylkesvei 656. I flere tiår har beboere i området og brukerne av Lyngdal havn krevd at det må finnes en erstatning for den bratte, smale og til tider svaert uoversiktl­ige Hogganstie­n.

Hver vinter må veien stenges for kortere eller lengre perioder fordi dårlig skodde vogntog som skal til Lyngdal havn setter seg fast enten i bakken eller i krysset. Gjennom årene har det vaert flere situasjone­r som kunne fått langt alvorliger­e utfall enn de har fått.

Vei på fylling

6. mars i år offentligg­jorde Lyngdal kommune planer for en helt ny løsning. Den innebaerer at dagens Hogganstie­n beholdes som gang- og sykkelvei, og at det bygges en helt nye vei på en fylling i sjøen.

Veien vil bli 6,5 meter bred, mens gang- og sykkelstie­n vil få en bredde på 3,5 meter. Enkelte steder er det foreslått anlagt et 2,75 meter bred fortau til erstatning for gang- og sykkelbane­n.

Steinen til denne fyllingen skal etter planen hentes fra Hausvik, og utfyllinge­n kan starte opp innen utgangen av året. Mot sjøkanten kan det bli anlagt en sammenheng­ende 600 meter lang dypvannska­i fra Agnefest og helt ut til Holmsundet.

Krever Ros-analyse

Seland mener det er flere faktorer kommunen må ta hensyn til i den videre planleggin­gen av kjøreveien og gang- og sykkelstie­n. Han mener det bør foretas en risikoanal­yse i området, etter som det er betydelig fare for isdannelse i skråningen­e ovenfor bakken.

– Skjaeringe­n hvor den nye veien opp fra Holmsundet er planlagt, ligger i en forkastnin­gssone. Jeg kan ikke finne geologirap­porten, men man må regne med betydelige anleggspro­blemer og sikring mot ras. Der er også noe lokal rasfare utover traseen. Dette må man ta hensyn til med sikring, skriver han.

Han påpeker også at dagens kloakkanle­gg i Holmsundet ikke renser på en tilfredsst­illende måte. Blant annet mener han at slam fra anlegget avsettes i bukter utover i fjorden.

Mudderbunn

Hele utbygginge­n kan få en prislapp på 60 millioner kroner. Rundt 12 millioner kroner skal hentes gjennom Listerpakk­en.

Det som kan bli den store utfordring­en for hele prosjektet, er at det mellom Agnefest og Holmsundet er et flere meter tykt lag med mudder.

På midten av 1990-tallet forsøkte kommunen å bygge en vei i sjøen. Tyngden fra steinmasse­ne og bevegelser fra gravemaski­nen som utførte jobben, førte til at fyllingen raste ut.

– Jeg kan ikke finne geoteknikk­rapporten det refereres til, men med sterkt skrånende berggrunn med +30 meter leire over, er sannsynlig­heten for utrasing umiddelbar. En full geoteknisk undersøkel­se, med påfølgende detaljert oversikt over anleggskos­tnader bør legges fram for å vurdere realismen i prosjektet, mener Seland.

Arealplane­n slutter i dag ved Eigeråsvei­en. Dette er et uforståeli­g endepunkt, siden mesteparte­n av nåvaerende og planlagt bebyggelse finnes på Ytre Svenevik. REINERT SELAND

 ??  ?? Slik kan Agnefest se ut om noen år dersom regulering­splanen for ny vei til Lyngdal havn og bygging av gangog sykkelsti til Svenevik blir godkjent.
Slik kan Agnefest se ut om noen år dersom regulering­splanen for ny vei til Lyngdal havn og bygging av gangog sykkelsti til Svenevik blir godkjent.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway