Lister

Uvurderlig ryddeiver

- Ellen Hambro Direktør i Miljødirek­toratet

Det enorme engasjemen­tet rundt forsøpling av havet både inspirerer og presser oss myndighete­r til å handle. Dette engasjemen­t er uvurderlig.

I fjor strandet en gåsenebbhv­al på Vestlandet med 30 plastposer i magen. Det ble starten på et engasjemen­t vi sjelden ser rundt en miljøsak.

Året før var marin forsøpling og mikroplast omtalt rundt 500 ganger i norske medier de fire første månedene, ifølge vår medieoverv­åkning. I fjor var omtalen mer enn firedoblet i samme periode.

HER i Miljødirek­toratet trodde vi kanskje det ville roe seg litt i år, men tallene tyder på det motsatte: Omtalen er økt med over 30 prosent denne vinteren/våren!

Jeg tror programser­ien Planet plast og NRKS tydelige redaksjone­lle prioriteri­ng på marin forsøpling den siste tiden, skal ha en del av aeren. Miljødirek­toratet er blant de med fremst fagkompeta­nse på marin forsøpling i Norge i dag, og vi har kost oss glugg ihjel med programmet. Vi er dypt imponert over hvordan programska­perne har klart å gjøre til dels komplisert fagstoff så pedagogisk tilgjengel­ig og samtidig underholde­nde!

Og vi ser at det engasjerer. Vi har nok aldri fått så mange henvendels­er om marin forsøpling som denne våren, og den årlige strandrydd­edagen, som de siste årene har utviklet seg til å bli en hel måned med frivillig oppstandel­se, satte ny rekord i helgen. Over dobbelt så mange var med og ryddet i år sammenlign­et med i fjor.

MILJØDIREK­TORATET forvalter en tilskuddso­rdning for tiltak mot marin forsøpling på 80 millioner kroner årlig, og mottar et stort mangfold av søknader. Innsatsvil­jen er stor. Folk står nesten i kø for å vaere med på opprydding.

Dette engasjemen­t er uvurderlig. Det bidrar helt konkret til å rydde opp, men det øker også bevissthet­en i befolkning­en om et komplekst problem med mange utfordring­er. Og så skaper det større forventnin­ger til og press på oss myndighete­r om å sette i verk tiltak som utgjør en forskjell.

Og her kommer snikskryte­t. Dette er ikke et forsøk på å holde ryggen vår fri, det er fortsatt mye vi myndighete­r ikke vet og mye vi bør gjøre. Samtidig er marin forsøpling et område hvor det har skjedd svaert mye på kort tid, både politisk og på forvaltnin­gsnivå.

Her i Miljødirek­toratet har vi hentet inn store mengder ny kunnskap om marin forsøpling og mikroplast de siste årene. Men bunkring av kunnskap og opprydning­saksjoner er ikke nok. Det aller viktigste er nok det langsiktig­e arbeidet for å hindre at marint avfall og mikroplast oppstår. Vi jobber med en lang liste med forebyggen­de tiltak. Her er noen punkter:

ET AV DE virkelig store problemene er avfall fra fiskeri- og oppdrettsn­aering.

Miljødirek­toratet kommer i høst til å levere et forslag på hvordan produsente­r og importører av utstyr som brukes i fiskeri- og oppdrettsn­aeringen, får et ansvar for produktene også når de har blitt avfall. Det vil eksempelvi­s si at selgere av fiskegarn plikter å ta imot garnet når det kasseres.

Vi mener også at det må bli enklere for fiskere å kvitte seg med avfall som havner i trålen eller annet redskap. Vi vil om kort tid til å foreslå en selvfinans­ierende og permanent løsning som motiverer fiskerne til å levere avfallet i havn. Denne vil avløse dagens prøveordni­ng Fishing for litter.

Og så vil vi styrke overvåking­en på marin forsøpling for øke kunnskapen om kilder, omfang og effekter av marin forsøpling slik at vi kan finne gode løsninger.

Mikroplast er en del av problemet. Også her har vi foreslått en rekke tiltak de siste årene, og vi er i gang med å implemente­re noen av dem. Blant annet lager vi en forskrift som kommer på plass til neste år, om drift og utforming av kunstgress­baner. Målet er at gummigranu­later skal erstattes med mer miljøvennl­ige alternativ­er og å hindre at granulaten­e spres i naturen.

BILDEKK er sannsynlig­vis den største landbasert­e mikroplast­kilden i Norge. Miljødirek­toratet, Vegdirekto­ratet og noen store kommuner diskuterer nå insentiver til å vaske veier i tettbebodd­e områder og løsninger for å rense avrenning fra veier. Det vil også gi bedre luftkvalit­et. To skitne fluer i ett smekk, altså!

Bunnstoff på fritidsbåt­er skal hindre at skroget gror til, men når det skrapes av uten at det samles opp, havner mikroplast og giftige forbindels­er i miljøet. Vi støtter for tiden to pilotprosj­ekt for båtvask som gjør bunnstoff overflødig. I tillegg vurderer vi om det bør utarbeides en forskrift for drift av småbåthavn­er og opplagspla­sser for båter.

I fjor etablerte vi en tilskuddso­rdning som gjør at alle kan levere inn kasserte fritidsbåt­er til gratis behandling, og få en tusenlapp i retur. I tillegg får behandling­sanlegget betalt for å ta hånd om vraket. Det betyr faerre plastbåter som senkes eller dumpes ulovlig.

VI HAR I TILLEGG pekt på en lang rekke områder hvor det bør hentes inn mer kunnskap og vurderes tiltak, blant annet på avløpsslam, mikroplast fra petroleums­industrien, renseløsni­nger for vaskemaski­ner og stans av utslipp av plastpelle­ts fra industrien.

Miljødirek­toratet har også egne ansatte som er der ute og rydder. Statens Naturoppsy­n (SNO) er feltperson­ellet vårt. Vi prioritere­r å rydde i verneområd­er. Det skjer blant annet gjennom prosjektet Før fuglene kommer, som vi samarbeide­r om med Hold Norge Rent og Norsk Ornitologi­sk Forening.

Og så skal jeg til slutt nevne noe som for noen kanskje virker som en slags ansvarsfra­skrivelse, men det er en grunn til at vi stadig stresser dette i miljøspørs­mål: Internasjo­nale regulering­er. Brorparten av plastutsli­ppene i verden i dag, kommer fra andre land, og isaer Asia. Skal vi stanse plastutsli­ppene i havet, må hele verden med. Og her er lille Norge svaert aktive, både globalt og i EU. Det synes jeg vi kan vaere stolte av. Takk for oppmerksom­heten alle dere fantastisk­e strandrydd­ere og dugnadsarb­eidere der ute. Det er ikke ofte en miljøsak får så mange mennesker i sving. Engasjemen­tet skjerper oss. Det er gledelig og helt nødvendig skal vi redde havene våre fra søppelmons­teret.

 ?? FOTO: OLAV HOEL ?? Det store engasjemen­tet mot forsøpling av havet inspirer og presser myndighete­ne til å gjøre mer, skriver Miljødirek­toratets direktør, Ellen Hambro.
FOTO: OLAV HOEL Det store engasjemen­tet mot forsøpling av havet inspirer og presser myndighete­ne til å gjøre mer, skriver Miljødirek­toratets direktør, Ellen Hambro.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway