Lister

Plast sitter fast

-

Havet er jordas største og kanskje viktigste økosystem. Likevel fyller vi det med søppel. Forskere mener at marin forsøpling dreper mer enn én million sjøfugler hvert år. Mange dyr dør fordi de setter seg fast i tau og garnrester, eller fordi de har spist plastbiter som flyter i havet. Det er et faktum at vi dumper 8 millioner tonn plast i havet hvert år. Det tilsvarer 15 tonn plastikk hvert minutt.

70 prosent av all plasten i havet synker til bunns. Allikevel flyter det fem gigantiske «søppeløyer» ute i havet i dag, og den sjette er på vei. Den største søppeløya er omtrent fire ganger så stor som Norge. Hvis vi ikke gjør noe med det, vil det vaere mer plast enn fisk i havet innen 2050. Og mengden med plast som dumpes i havet, vil firedobles.

Nesten all mat i butikken er pakket inn i plast. Selv om mat uten plast er billigere, velger mange å kjøpe mat som er pakket inn i plast, fordi det ser finere ut.

Dette er et internasjo­nalt problem som må løses raskt. Du tenker kanskje at du ikke kan gjøre så mye? Men det kan du faktisk, for alle småting har noe å si. Bare å skylle den ene yoghurten og kaste den i plastsøpla, sparer noen andre for mye arbeid. Eller å plukke opp den ene plastposen som kunne havnet i magen på en hval eller et annet dyr. Og ikke minst, bruk handlenett!

Hvis vi skal stoppe dette, må vi begynne å kjøpe maten som ikke er pakket inn i plast. Selv om den ikke ser like fin ut, smaker den like godt! Du må tenke deg om før du kaster søppel i naturen, og bruke handlenett når du er på butikken. Hvis vi ikke gjør noe nå, kan det vaere for sent. Vi er den første generasjon­en som kan utrydde fattigdom, og den siste som kan stoppe klimaendri­ngene!

Hannah Adriana Meberg,

8. klasse Farsund ungdomssko­le

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway