Lister

Tidenes startfelt

Tour des Fjords setter Lister på sykkelkart­et

- Av Karl Birger Saelør

Rittsjef Roy Hegreberg i Tour des Fjords er ikke i tvil. Årets startfelt er det sterkeste i sykkelritt­ets historie.

Den norske superstjer­nen Edvald Boasson Hagen vant fjorårets ritt, men i år blir konkurrans­en tøffere enn noen gang. Flere klassikers­tjerner tar turen til Norge, deriblant Niki Terpstra, som nylig vant Flanderen Rundt.

– Dette er uten tvil tidenes startfelt. Vi har ni World Tourlag på starten, åtte prokontine­ntallag og fire veldig sterke kontinenta­llag. Det kommer til å bli en hard kamp om hvem som vinner både etapper, trøyer og sammenlagt, sier Hegreberg.

– Unik mulighet

Den tredje og siste etappen starter på Torvet i Farsund torsdag 24. mai. Etter en tur til Vanse kommer 130 ryttere rullende tilbake til byen og skal opp stupbratte Kirkebakke­n og noe senere enda brattere Ingjerskle­iva/ Ravneheia.

– At Tour des Fjords kommer til Farsund betyr enormt. Dette er en unik mulighet til å vise frem vår flotte kommune til resten av verden. Såvidt jeg har skjønt skal rittet sendes på TV i over 70 land, og Tv2-kommentato­rene vil øse av sine historieku­nnskaper om Farsund kommune. Vi vil legge opp til skikkelig folkfest, som starter allerede kvelden før i borggården på Husan da vi inviterer til familiefes­t, sier ordfører Arnt Abrahamsen.

Rytterne sykler først Nordre vei til Vanse og Søndre vei og Sjømannsko­lesvingen tilbake igjen til Farsund. Når de passerer Torvet for andre gang skal de opp Kirkebakke­n og videre ned Klinkeleet og Skråveien før de tar av mot Åpta og oppover Ingjerskle­iva/ Ravneheia.

Barneritt

– Både i Farsund og i Vanse vil det bli aktivitete­r hele dagen, og vi vil satse på at det skal bli liv og røre med heiarop og norske flagg langs store deler av løypa. Opp Kirkebakke­n og Ingjerskle­iva ønsker vi at folk skal stå tett i tett og lage stemning ala Tour de France, sier Arnt Abrahamsen.

Før rittet starter blir det barneritt Det blir også sykkelshow med Eirik Ulltang og korpsmusik­k, i tillegg til at syklistene vil bli presentert på en egen scene.

– Spektakula­ert

Fra Opofte kjører rytterne Åseveien til Kvinesdal. Det blir en spurt på Høgeveien før rytterne kommer ned Sandbråtet, gjennom Nesgata, forbi Circle K og videre opp Elveveien og ut på Øyesletta.

I Kvinesdal sentrum blir det turnoppvis­ning, dans, grilling, lotteri; og konsert med Frida My og Rakel Vatland.

– Vi gleder oss til å få besøk av flere av verdens beste syklister. Planleggin­gen har foregått i flere måneder, og vi ønsker å lage en skikkelig folkefest. Prmessig vil dette bety mye for kommunen vår. Aldri før har regionen vår hatt en slik mulighet til å vise seg frem for omverdenen. Med tanke på traseen som er valgt gjennom Lister vil det bli noen spektakula­ere Tv-bilder som vil bli vist, Jeg oppfordrer folk til å stille med flagg og godt humør, og ta imot syklistene på best mulig måte; og så håper vi på godt vaer, sier Kvinesdals ordfører Per Sverre Kvinlaug.

Grilling og sang

Via Øyesletta fortsetter så rytterne gjennom Feda sentrum og setter kurs mot Flekkefjor­d sentrum. Her kjøres det ned Elvegaten, forbi Spira, opp Allegaten og videre langs Nordsjøvei­en ut til Åna-sira.

I Flekkefjor­d legges det opp til grilling og sang av Flekkefjor­d Sangforeni­ng på trappa av Spira Kultursent­er. Etappen avsluttes med målgang i Egersund.

 ?? FOTO: PRESSEBILD­E ?? Edvald Boasson Hagen vant Tour des Fjords i fjor, og stiller blant favoritten­e til ny sammenlagt­seier når rittet avsluttes med etappe-start i Farsund torsdag 24. mai.
FOTO: PRESSEBILD­E Edvald Boasson Hagen vant Tour des Fjords i fjor, og stiller blant favoritten­e til ny sammenlagt­seier når rittet avsluttes med etappe-start i Farsund torsdag 24. mai.
 ??  ?? Slik er ruta rytterne skal sykle gjennom Kvinesdal. Ned Åseveien, så en runde rundt i Liknes, og så ut på Øyesletta.
Slik er ruta rytterne skal sykle gjennom Kvinesdal. Ned Åseveien, så en runde rundt i Liknes, og så ut på Øyesletta.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway