Lister

Vil gi bånn gass i EM

Sivert (18) satser stort i rallycross

- Av Tom Arild Støle

Sivert Svardal (18) håper å bite godt fra seg når han til helgen tråkker gasspedale­n i bånn i første Em-runde i rallycross.

– Jeg er bare 18 år, og skal kjøre mot ganske drevne sjåfører. Målet mitt er jo å gjøre det beste jeg kan, så får vi se hvor langt det rekker. Men jeg håper på finaleplas­s i en eller to av de i alt tre Em-rundene. Drømmen er jo en pallplasse­ring, sier 18-åringen fra Konsmo.

Startet som niåring

Han var ni år gammel da han begynte å kjøre gokart. Siden har det ballet på seg, senere med bilcross, og nå rallycross.

Svardal prøvde seg også i en Em-runde i rallycross i fjor. Da endte han på tiendeplas­s, etter å ha kommet til semifinale­n. I år går han «all in», og skal kjøre alle de tre Em-rundene, i tillegg til at han skal kjøre de fem Nm-rundene som går av stabelen i rallycross.

Konsmo-gutten skal både i NM og i EM delta i Touringcar-klassen. Bilene i denne klassen er masseprodu­serte, men er helt ombygd til fullblods løpsbiler med over 300 hestekreft­er. Selv stiller Sivert Svardal med en Mazda RX8.

Årets første Em-runde går av stabelen i Belgia, på en bane som heter Mettet Circuet Jules. Det er ventet at mellom 17 og 20 stykker skal kjøre i klassen til Sivert Svardal.

–Det blir viktig å vaere på hogget allerede fra starten, sier 18-åringen, som skal gjennom kvalifiser­ing på fredagen og kjøre heat, og forhåpentl­igvis semifinale­r og finale lørdag og søndag

Petter Solberg

– Det er ganske syke omgivelser på Em-rundene. Plutselig sitter man ved siden av Petter Solberg og Sébastien Loeb. Em-rundene blir nemlig arrangert i samme arrangemen­t som VM i rallycross, der de to deltar. Så det blir litt mer oppstuss enn på et vanlig stevne på banen vår på Konsmo, ler 18-åringen.

Han var allerede på plass i Belgia onsdag kveld.

– Det blir moro å stå i samme depot som de profesjone­lle, og se hvordan de gjør det. Men det er viktig å ikke bli høy på seg selv. Man må prestere, og det blir viktig for meg å holde fokus og konsentrer­e meg om den jobben man skal gjøre gjennom hele helgen, sier Sivert Svardal.

De to andre Em-rundene denne sesongen finner sted på Lånkebanen i Trøndelag 8.-10. juni og i Höljes i Sverige 30. juni-1. juli.

I tillegg til EM kommer han til å satse for fullt også på årets fem Nm-runder der pallplass er målet.

– Jeg gleder meg saerlig til Nm-runden som går av stabelen hjemme i Konsmo i slutten av august, sier 18-åringen.

To lyngdøler i EM

Svardal gleder seg saerlig til å konkurrere med den Kvinesdal-bosatte lyngdølen Per Magne Røyrås (40), som også skal kjøre EM i Touringcar­klassen.

– Det er om å gjøre å bli beste lyngdøl, ler Svardal, vel vitende om at han som audnedøl blir lyngdøl når de to kommunene slår seg sammen om snaue to år.

Per Magne Røyrås gikk høyt ut i fjor med forhåpning­er om pallplass i EM. Slik gikk det ikke. Han endte på tredjeplas­s i den første Em-runden i fjor i Barcelona. Etter det slet han med trøbbel med bilen i mer eller mindre resten av sesongen, og endte til slutt på niendeplas­s i sammendrag­et.

Nå har han oppgradert bilen med ny motor, og har enda høyere ambisjoner i år enn han hadde før fjorårsses­ongen. Han vil bli europamest­er.

– Nå er det bare å gå «all in» allerede fra første heat. Spenningen i teamet er enorm nå som vi har ny motor. Hvis bare den fungerer, så kan vi vaere med og kjempe om tittelen, mener Røyrås.

Det blir viktig for meg å holde fokus og konsentrer­e meg om den jobben man skal gjøre gjennom hele helgen. SIVERT SVARDAL (18)

 ??  ?? Sivert Svardal (18) rigget seg til i teltet i Belgia allerede onsdag kveld, foran helgens Em-runde i rallycross.
Sivert Svardal (18) rigget seg til i teltet i Belgia allerede onsdag kveld, foran helgens Em-runde i rallycross.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway