Lister

Frisk feiring

Rabarbrasu­ppe med is og jordbaer tar vare på nasjonalfø­lelsen på en kjølig, frisk og fargerik måte.

-

På 17. mai vil vi spise noe godt og gjerne ha gjester, men absolutt ikke stresse med maten. Vanskelig kombinasjo­n? Stikkorden­e på kjøkkenet er lave skuldre, god stemning og en smart strategi.

Du kan for eksempel servere pølser og pinneis. Eller du kan gjøre et minimum av forberedel­ser noen dager i forveien. Heldigvis er det veldig mange retter som kan forberedes helt eller delvis to til fire dager før de skal spises. Denne rabarbrasu­ppa er en slik rett. Den blir faktisk bare bedre av å stå noen dager i en mugge i kjøleskape­t. Med favorittis­en i fryseren, og litt stekt og revet hvit sjokolade på kjøkkenben­ken, kan du stå opp med følelsen av full kontroll på nasjonalda­gen.

SØR I LANDET har nok noen rabarbrast­ilker dukket opp i lune hager allerede. Vi som ikke har egne rabarbrapl­anter på gang, får ta til takke med å plukke stilkene i butikken. Der finner vi foreløpig importert rabarbra. Både Danmark og Holland dyrker store mengder med flott rabarbra som er klar på denne tiden. Denne sure, røde stilkens bestevenn er jordbaer. De er jo som kjent heller ikke modne enda i Norge. Her anbefaler jeg å bruke en pose frosne jordbaer, som bidrar med både mer farge og fruktig smak en de ferske importbaer­ene. Har du frossen rabarbra fra i fjor, er den også helt prima i 17. mai-suppa.

KOMBINASJO­NEN av frukt, is og kjeks er noe alle liker. Her får smuler med ovnsbakt, avkjølt hvit sjokolade ta kjeksrolle­n. Nok en ingrediens det er umulig ikke å like! I butikkene finnes det fløteis i forskjelli­ge kvaliteter og prisklasse­r. Velg den beste du har råd til! Uansett hvilken type du ender med, sett den i kjøleskap en times tid før den skal spises. Da tiner den jevnt igjennom, og du slipper den smeltede suppa i kantene og den steinharde klumpen innenfor. Du kan så klart også gjerne lage din egen is. Bare husk stikkorden­e: Lave skuldre, god stemning, smart strategi. Man lager med andre ord ikke is på selveste 17. mai.

Og hvis du ikke skal lage noe mat til nasjonalda­gen i det hele tatt? Da har du hele resten av våren og forsommere­n på deg til å tilberede denne enkle, deilige desserten. At alle spiser en skål rabarbrasu­ppe i løpet av året bør faktisk nedfelles i den kulinarisk­e grunnloven.

 ?? FOTO: OLE BERG-RUSTEN / NTB SCANPIX ?? Vi gjør aere på nasjonalda­gen med is, rabarbra, jordbaer og sjokolade.
FOTO: OLE BERG-RUSTEN / NTB SCANPIX Vi gjør aere på nasjonalda­gen med is, rabarbra, jordbaer og sjokolade.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway