Lister

Syrlig og spesiell

- Av Knut-espen Misje / NTB

Vi kan trygt si at vi beveger oss godt utenfor vinverdene­ns smale sti denne uka.

Til Øyvinds nydelige 17. mai-dessert skal vi unne oss en perlende vin, en ekte kuriositet med riktig så artig smak. Det trygge valget av vin til rabarbrade­sserten ville vaert Italienske søte og sprudlende viner som Moscato džasti eller Braquetto d’aqui, eller en klassisk Riesling Auslese fra Mosel i Tyskland.

Slik ble det altså ikke.

EN AV FORDELENE med den norske vinmonopol-ordningen er at det finnes et herlig spekter av vin her, fra alle verdens avkroker. Du finner mye godt og spesielt i bestilling­sutvalget. Dine bestilte viner hentes på ditt lokale pol.

Ukas vin har mye til felles med dessertens viktigste ingrediens, rabarbra, både i smak og på farge. Vinen kommer fra det lite kjente østerriksk­e vindistrik­tet West-steiermark, som også kalles Schilcherl­and etter det lokale druenavnet Schilcher. Denne druen, som både er sjelden og meget syrlig, er ellers kjent under navnet Blauer Wildbacher

Området ligger ved foten av fjellene naer Østerrikes grense til Slovenia. Spesialite­ten her er rosa viner laget på nevnte drue.

LANGMANN SCHILCATO (varenr. 8290001, kr 169,90, bestilling­sutvalg) er laget hos produsente­n Langmann, en av de få i området som satser hardt på eksport. Pussig nok er Norge deres største eksportmar­ked.

Rosa jus av Blauer Wildbacher gjaeres under trykk, og gjaeringen stoppes når det er et restsukker på omtrent 40 gram per liter og et trykk på cirka 2 bar. Dette gir en lett perlende vin. Den lukter og smaker av rabarbra, rips og bringebaer, som harmonerer godt med rettens smaksbilde. Vinen er mer syrlig enn søt, og den fremstår som frisk i møtet med rabarbrasu­ppen og isen. Denne vinen er absolutt verdt å prøve for litt eventyrlys­tne vinentusia­ster!

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway