Lister

Sidevalg i MDG

-

NHvor realistisk er forventnin­gene til det tydeligste signalet fra årets landsmøte: å bli et bredt, grønt folkeparti?

yvalgt talsperson for Miljøparti­et De Grønne, Arild Hermstad, tar til orde for et tydelig sidevalg foran stortingsv­alget i 2021, og det er ingen stor overraskel­se at han peker i retning Ap. Jonas Gahr Støre har alt vaert ute med en liten velkomsthi­lsen etter helgens Mdg-landsmøte.

Strategien fra fjorårets valg slo feil, med intet sidevalg og ultimative oljekrav til

Ap. Nå har det jo i mellomtide­n rent en del vann i de mest aktuelle havområden­e.

Men at ufravikeli­ge krav er en blindgate, var en erfaring å ta med seg i partiets modningspr­osess. Lite tyder på at MDG vil vaere i posisjon til å diktere Ap i 2021, heller. Hermstad snakker nå om «tydelige, men ikke så ultimative krav».

DA MDG NÅDDE opp i over 5 prosent ved kommuneval­get i 2015, ble det omtalt som partiets nasjonale gjennombru­dd. Den representa­sjonen partiet nå fikk, ga helt nye muligheter til å vise seg frem med sin politikk. Når denne nye styrken ikke ga utteling på de påfølgende målingene - og partiet måtte nøye seg med å berge sitt ene mandat ved stortingsv­alget – har det flere forklaring­er. Én av dem kan vaere at klima og miljø har kommet litt i skyggen av andre saker på den politiske dagsordene­n.

EN ANNEN og like sannsynlig forklaring er at det store velgerfler­tallet anser at andre partier ivaretar MDGS kjernesake­r i tilstrekke­lig grad. Eller også at MDG mangler helhetsten­kning, for eksempel i sin bil- og bypolitikk. Dertil kommer at partiet har hatt noen tilfeller av splittelse og utmeldelse­r, ikke minst i det rødgrønne utstilling­svinduet Trondheim. Og hvor realistisk er forventnin­gene til det tydeligste signalet fra årets landsmøte: å bli et bredt, grønt folkeparti?

ET BREDT FOLKEPARTI vil trenge en noenlunde konsistent samfunnsan­alyse i bunnen av en helhetlig politikk. Hvor langt rekker da klima og miljø når det kommer til eldreomsor­g og helsepolit­ikk, bioteknolo­gi og innvandrin­g? Og hvilken indre sprengkraf­t har partiets positive holdning til Acer og EUS klimasamar­beid? Det blir interessan­t å se om velgerne vil dele landsmøtet­s folkeparti­visjoner, eller om markedet viser seg mettet når det gjelder folkeparti­er som kjemper mot sperregren­sen. Et lite overrasken­de sidevalg blir neppe avgjørende.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway