Lister

– Viktig grasrotarb­eid

- Av Bjørn Hoel

Det sier den danske folkmusike­ren Bjarne Hermansen (spiller for Hirtshals Spillemand­slaug) som avisen fikk snakke med på Vestheim lørdag kveld.

– Sco-scand er et interkultu­relt samarbeid hvor vi utveksler erfaring, og hvor vi blant annet spiller for eldre mennesker både i Sverige, Danmark og i Skottland. På den måten får vi muligheten til å se de gamle smile og kunne leke litt igjen, fortsetter Hermansen.

SIDEN TORSDAG har 65 musikere fra Skottland, Danmark, Sverige og Norge vaert rundt forbi i Farsund, og sunget og spredt godt humør. Dette skjer gjennom Sco-scan 2018, som arrangeres av Lista trekkspill­klubb. Og det er første gang man er i Norge og på Lista i denne sammenheng­en. Det hele ble avsluttet med musikk og dans på Vestheim lørdag.

I løpet av kvelden ble det spilt opp til dans. Først ute var Hirtshals Spillemand­slaug, deretter fulgte skotske Wall2wall, Lista Trekkspill­klubb, Lommebøs (svensk), Pigernes fornøjelse (dansk), Elgin Fiddlers (skotsk) og Wenche og Arne. Avslutning­svis var det samspill.

TALSMANN for Wall2wall Douglas Stuart (som selv spiller fele) sa blant annet dette til Lister da vi spurte ham om hva han synes om å vaere i Farsund: – Organiseri­ngen, gjestfrihe­ten og vaeret her har vaert utmerket.

Han påpekte dessuten at denne typen folkemusik­k er svaert populaer i Skottland.

– For ethvert land er det viktig at noen tar vare på den kulturelle, musikalske arven, sier Stuart.

DETTE MUSIKALSKE samarbeide­t Sco-scand oppsto i Hirtshals for 22 år siden. Deretter har de ulike gruppene møttes hvert år. Avisen fikk også en kort prat med noen svensker, nemlig ensemblet i folkemusik­k-gruppa Lommebøs.

– I dag har vi vaert på Omsorgssen­teret i Farsund og spilt, og det var veldig fint. Det er vikig for oss å spille på slike steder, for å glede folk, forteller P. H Ahlgren, som altså spiller kontrabass i Lommebøs.

– Dette er et grasrotarb­eid som «ingen» kjenner til, og som er så viktig.

EN ANNEN utøver i Lommebøs er Sven Åke Svensson, som blant annet har bidratt til at man har en egen avdeling for nøkkelharp­e på det kjente kjøpesente­ret Ullared i Sverige. er et tradisjone­lt svensk strykeinst­rument med tangenter («nøkler»).

– De fleste av oss som er med i Lommebøs spiller også nøkkelharp­e, sier Svensson.

Organiseri­ngen, gjestfrihe­ten og vaeret her har vaert utmerket. DOUGLAS STUART

 ??  ?? Her opptrer skottene Wall2wall på paviljonge­n på Torvet i Farsund sentrum lørdag.
Her opptrer skottene Wall2wall på paviljonge­n på Torvet i Farsund sentrum lørdag.
 ??  ?? Disse svenskene folkemusik­erne kaller seg Lommebös. Fra venstre Lotta Vesterlund, A.H. Ahlgren, Stefan Magnusson og Sven Åke Svensson.
Disse svenskene folkemusik­erne kaller seg Lommebös. Fra venstre Lotta Vesterlund, A.H. Ahlgren, Stefan Magnusson og Sven Åke Svensson.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway